avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 333 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contributie la Fondul pers. cu handicap
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contributie la Fondul pers. cu handicap

Buna ziua,
Ma confrunt cu o "situatie" ca sa-i zic asa la locul de munca si as avea nevoie de niste pareri:
In luna Sept. 10 am avut pe stat-ul de plata 52 de salariati in urma angajarii a 5 salariati cu data de 15.09.10. Programul meu de salarizare nu mi-a calculat contributia la Fondul pt. pers. cu handicap, iar cand am sunat la Relatii Clienti mi-au spus ca nr. mediu de salariati pe luna Sept 10 este 49.56, adica sub 50 cat zice legea, deci nu se datoreaza nimic momentan. Eu n-am fost prea convinsa de raspunsul lor si am facut o adresa la Directia pt. pers cu handicap, iar raspunsul lor nu m-a ajutat deloc pentru ca mi-au dat copy-paste din lege si nu mi-au raspuns exact pe speta expusa in adresa. Sa nu mai zic ca progr. de salarizare mi-a luat in calculul nr. mediu si persoanele care erau in concediu medical, iar cei pe care i-am angajat cu jumatatea lunii cu 8 ore, sunt luati in calcul ca fiind 0.55 salariati si nu 1 cat zice in lege (doar la cei cu jumatate de norma se calculeaza proportional nu si la cei care nu au luna intreaga). In fine, astept pareri, cu toate ca m-ar fi ajutat mai mult ceva oficial.
Cel mai recent răspuns: Iulia_A_68 , utilizator 09:59, 26 Februarie 2014
Art. 78 din 448/2006
(2) Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.
Interpretarea celor ce v-au furnizat programul de salarizare este gresita.
Intrebati-i daca de ex. aveti 63 de angajati si jumatate dintre ei au concediu fara plata ore nemotivate etc., iar nr. mediu este de 47. 23(una dintre societatile pt care lucrez) platiti sau nu?
Si eu inteleg la fel din lege, daca ai cel putin 50 de salariati trebuie sa platesti acea contributie, doar ce ea se aplica la nr. mediu de salariati din luna si nu la nr. total, conf. instructiunilor de aplicare a art. 78 din legea 446/2006 din ord nr. 590/2008 art 2. Raspunsul lor me email a fost urmatorul:

"Conform Instructiunilor din 12/11/2008 pentru aplicarea art. 78 din Legea nr. 448/2006 , pentru calculul fondului de handicap 4% se ia in calcul numarul mediu de angajati din luna .
Asadar, programul X calculeaza conform legislatiei corect si nu se vor face modificari in program."

Fara un raspuns oficial eu nu-i pot convinge ca am dreptate (si este si unul din cele mai cunoscute programe de salarizare):(
Care? Poate va ajut eu cu modificarea
Programele de salarizare sunt facute la solicitarea angajatorilor si tinand seama de prevederile legale.
Deci dvs. solicitati sa va faca modificarea respectiva conform legii, sau ei asteapta sa interpreteze cineva legea pt ei?
Societatea dvs. trebuie sa plateasca taxa pt pers cu handicap.
Desi apreciez dorinta Dvs de a da bani statului roman :) si desi in lege este scris clar ca se platesc cei 4% daca soc are un numar mai mare de 50 de salariati, in practica se utilizeaza nr. mediu de salariati din luna respectiva care in cazul dvs poate fi mai mic de 50 si nu mai trebuie sa platiti contributia pentru acest fond.
Verificati instructiunile pentru aplicarea art. 78 din 448/2006 unde la art 2 (1) apare urmatorul aspect: "Art. 2. -
(1) Numarul de angajati care se ia in calcul este numarul mediu de angajati din luna. "
Ultima modificare: Marți, 9 Noiembrie 2010
Ank27, utilizator
Eu interpretez in felul urmator aceasta lege: societatile care au cel putin 50 de salariati, trebuie sa plateasca cei 4% din numarul mediu de salariati si nu din cel total, indiferent daca el este sub 50. Numarul mediu poate fi egal si cu cel total in situatia in care toti salariatii sunt incadrati cu 8 ore si au toata luna lucrata integral, dar poate fi si mai mic, chiar sub 50 daca sunt salariati in CM, cu 2 sau 4 ore program sau au fost angajati in cursul lunii. Ideea e ca atunci cand iti vine un control de la ITM si vad ca tu ai 52 de salariati pe stat-ul de plata ei vor sa vada ca ai platit contributia nu cred ca te intreaba cat este nr. mediu! Maine ma duc cu o adresa si la ITM sa vad ei ce-mi raspund, sper doar sa nu primesc unn raspuns iar cu copy-paste din lege si sa ramana la latitudinea fiecaruia cum interpreteaza.

Alte discuții în legătură

Persoane cu handicap angajate deeaa5 deeaa5 Buna ziua, am o intrebare legata de legea 448/2006 respectiv Ord 590/2008. In art 78, alin 2 din legea 448 se specifica: “Autorităţile şi instituţiile ... (vezi toată discuția)
Calcul fond handicap,daca am incadrate persoane cu handicap cu timp partial emmaribana emmaribana Buna ziua, la o societate cu peste 50 salariati, din care 3 sunt cu handicap( unul angajat cu 8 ore/zi si 2 cu cate o ora/zi), care este numarul pentru care ... (vezi toată discuția)
Contributie angajator handicap Radu Aura Radu Aura Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema: Daca societatea nu a angajat pers. cu handicap si tb. sa plateasca lunar catre bugetul de stat o ... (vezi toată discuția)