Buna ziua,
As vrea sa ma ajutati, daca stiti cumva. Am un caz, o doamna a fost in pensie de invaliditate in ultimii 5 ani, dar din prezent se considera ca este apta de munca. Bineinteles ca la varsta de 55 de ani nu te mai angajeaza nimeni. Ultima speranta era sa primeasca somaj pentru urmatoarele 12 luni si intre timp sa-si gaseasca un loc de munca. Intrebarea era daca se considera stagiu de cotizare cele 12 luni din ultimele 24 luni inainte de intrarea in pensie de invaliditate.
Intrucat a beneficiat de pensie de invaliditate o perioada mai mare de 12 luni, nu poate beneficia de indemnizatie de somaj
(Lg 76/2002 - Legea somajului)
Multumesc pentru raspuns, insa eu am citit in Legea 76/2002:
"(1^1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevăzută la alin. (1) lit. a), nu se iau în calcul:
b) perioada de pensionare pentru invaliditate, dacă aceasta nu depăseste 12 luni, pentru persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1) lit. g);"
De la juridic AJOFM mi-au spus la telefon de cele 12 luni din ultimele 24 luni inainte de intrarea in pensie de invaliditate, dar nu gasesc o baza legala si acum nu mai raspunde nimeni :((
Multumesc
Exprimarea din art.34 (1^1) din Legea 7/2002 este cam putin inteligibila dar am sa va "traduc" eu:
- daca perioada de pensionare pentru invaliditate este de maxim 12 luni, aceasta perioada nu se ia in calculul celor 24 de luni, adica nu se tine cont de ea si se iau alte luni de dinainte de pensionare;
- daca perioada de pensionare de invaliditate este mai mare de 12 luni atunci aceasta perioada intra in cele 24 de luni si nu este perioada de cotizare la somaj.
Am inteles acum. Asadar nu beneficiaza de somaj. Insa, puteti sa-mi spuneti care o sa fie stagiul minim de cotizare pentru a primi somaj in viitor? La fel, consideram 12 luni si apoi primeste un an de somaj?
Multumesc
1. Beneficiaza de indemnizatie de somaj oricand indeplineste,cumulativ, conditiile din Legea 76/2002:
- ii inceteaza CIM din motive neimputabile salariatului;
- are un stagiu de cotizare la somaj de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
- nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
- nu îndeplineste condiţiile de pensionare, conform legii;
- este înregistraţa la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă a avut ultimul loc de muncă ori a realizat venituri în acea localitate.
2. Adica poate incheia un CIM (cu 8 ore pe zi) si dupa 12 luni poate beneficia de indemnizatie de somaj daca indeplineste conditiile de mai sus.
Alte discuții în legătură
Somaj
geniu
bunaziua as avea o intrebare daca mamei mele i s-a desfintat contractul de munca si este in preaviz poate beneficia de somaj timp de un an
o alta intrebare ... (vezi toată discuția)
Termene somaj
nadia.berar
Va rog sa ma lamuriti intr-o privinta!
Am lucrat cu 1/2 norma si mi s-a redus postul.Cand m-am prezentat la somaj dupa 4 zile, mi s-a spus ca daca nu am venit ... (vezi toată discuția)