avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drepturi succesorale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drepturi succesorale

Sotiei supravietuitoare cat ii revine din mostenire, daca: nu exista copii, sotul defunct are 6 frati in viata si unul decedat cu doi copii,parintii ii sunt decedati. Am fost la doi notari si am primit doua raspunsuri diferite. Unul spunea ca primeste 1/2 si 1/4 din partea sotului decedat, restul de 1/4 revenind fratilor, altul mi-a spus ca 1/2 ii revine ei si 1/2 fratilor. Ce raspuns este corect?
Am mai intrebat: in cazul in care face o declaratie de acceptare a mostenirii,in termen de 6 luni de la decesul sotului,iar fratii acestuia nu fac, ii poate inlatura pe acestia de la mostenire? Raspunsul a fost ca prezenta la mostenire a sotei supravietuitoare nu inlatura niciuna dintre rudele aflate in clasele de mostenitori.
Va rog frumos, lamuriti-ma si pe mine in aceasta problema. Practic, sotia supravietuitoare ar vrea sa-si vanda apartamentul cumparat impreuna cu sotul decedat si sa cumpere un altul intr-un alt oras, fara sa-i implice pe fratii sotului decedat. Va putea face acest lucru? Daca da,cum?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: btc , utilizator 21:48, 10 Noiembrie 2010
dvs aveti deja jumatate din apartament daca l-ati cumparat impreuna cu sotul. din cealalta jumatate, dvs aveti inca 1/2 si restul de 1/2 le revine fratilor.. pe ansamblu din intregul apartament dvs aveti 3/4, iar fratii impreuna,1/4
poate va puteti intelege asupra unei sume cu care sa-i le cumparati partea, sa puteti vinde apoi, intregul apartament
btc a scris:

Am fost la doi notari si am primit doua raspunsuri diferite.
Unul spunea ca primeste 1/2 si 1/4 din partea sotului decedat, restul de 1/4 revenind fratilor, altul mi-a spus ca 1/2 ii revine ei si 1/2 fratilor. Ce raspuns este corect?

apartamentul cumparat impreuna cu sotul decedat

Ambele raspunsuri sunt corecte. De fapt, e unul si acelasi raspuns dar altfel exprimat ...matematic.

Cota sotului supravietuitor in concurs cu fratii defunctului este 1/2 din averea defunctului. Cota fratilor (toti) este de 1/2 din averea defunctului.
Care este averea defunctului? O jumatate de apartament. (Cealalta jumatate este proprietatea dvs.).
Si atunci ...babeste:
O jumatate dintr-o jumatate = 1/4.
Deci dvs. aveti jumatatea dvs. de apartament + o jumatate din jumatatea defunctului. 1/2+1/4 = 3/4.
Celor 6 frati le ramane 1/4 din apartament. (1/4 deimpartit la 6, caci cei doi copii ai fratelui predecedat primesc impreuna partea ce s-ar fi cuvenit tatalui lor).

Incercati sa va intelegeti cu ei, caci nu merita o judecata.
dvs aveti dreptul din cota sotului la 50% .
@athe,
Termina cu îngânatul acesta!!
Simti nevoia sa repeti ca sa-ti ramana in cap ce scriu eu?
Ia doar notite si ...lasa-ne! X-(
Din clipa asta orice mesaj al tau care nu are mai mult de un rand jumate' il sterg fara sa-l mai citesc. (ca neargumentat).
Ultima modificare: Miercuri, 10 Noiembrie 2010
romascanu, moderator
Mii de multumiri! Pentru dna avocat Romascanu

Cu stima,
btc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Frate decedat, sotia lui in viata - poate fi inlaturata de la mostenire? yme yme Buna ziua, Am o intrebare , daca ma puteti ajuta : Defunctul a avut: 1. o sotie care este dignosticata cu schizofrenie , internata intr-un spital de ... (vezi toată discuția)
Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Mai intaii,a decedat sora mea,apoi sotul acesteia . N-au avut copii si nu a lasat,prin testament,niciunei persoane,averea lor. Ca ... (vezi toată discuția)
Mostenire teren dobandit prin mostenire. iuliana57 iuliana57 Fratele meu a decedat acum doua luni. Nu are copii si eu sunt singura sora. Parintii nostri nu mai traiesc. Cumnata mea vrea sa facem succesiunea si pentru ... (vezi toată discuția)