avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Hidroizolatie etaj IV(ultim)
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Hidroizolatie etaj IV(ultim)

Un proprietar de la etajul IV a fost nevoit sa repare hidroizolatia (mentionez ca ceilalti 3 si-au facut pe banii lor, neaducand nici un deviz si chitanta, si-au permis ,cred). Cum nu a gasit intelegere , cu toate ca terasa face parte din proprietatea comuna conform art. 44 alin (1) din HG 1588/2007, si-a facut pe banii lui, aducandu-mi devizul si chitanta de achitare la asociatie.Eu am impartit suma de 1760 lei la 5 (apartamentele din verticalitate ) = 352 lei, si am trecut-o pe lista de plata. Scandal , ca trebuia sa opresc la toata lumea! Le-am explicat ca platesc doar cei din verticalitate!! Ti-ai gasit, cand e de dat un ban , multa lume zice ca are dreptate.
Eu zic ca am procedat corect, d-voastra ce spuneti????
Va multumesc !!!
Cel mai recent răspuns: patrician , utilizator 21:26, 18 Noiembrie 2010
Eu zic ca nu aveti dreptate . Terasa nu este doar a celor care locuiesc sub ea si cei care locuiesc sub terasa deja reparata sunt "norocosii blocului" . Toti trebuie sa contribuie la repararea ei si nu trebuie reparata terasa pe bucati ci toata odata . Asa procedeaza niste proprietari cu simtul raspunderii .
Eu spun ca nu e corect cum ati procedat.
De ce?
Terasa este proprietate comuna.
Orice bucatica din aceasta proprietate comuna se imparte proportional cu cota-parte indiviza la toti proprietarii.
Proprietatea comuna nu se delimiteaza nicicum, este perpetua si fortata.

Si celorlalti 3 care au reparat inainte terasa de deasupra apartamentelor lor trebuia sa li se returneze costurile acesteia din aceleasi considerente, indeplinind conditiile de a prezenta facturi, chitante, contractul de garantie, iar cheltuielile trebuia impartite la toti proprietarii.

Dar ma intreb de ce asociatia nu s-a ocupat sa repare aceasta terasa? Dv. ce-ati facut acolo cand oamenii veneau si va spuneau ca le ploua in casa? Ati crezut ca e numai treaba lor?X-(
Ultima modificare: Joi, 11 Noiembrie 2010
elga50, moderator
patrician a scris:

Un proprietar de la etajul IV a fost nevoit sa repare hidroizolatia (mentionez ca ceilalti 3 si-au facut pe banii lor, neaducand nici un deviz si chitanta, si-au permis ,cred).

De aici pleaca toate necazurile. Pai de ce sa fie nevoit un proprietar sa repare terasa!? Dumneavoastra stiti legislatia, dupa cum se vede, dar nu o aplicati.
Proprietarul care a reparat singur a gresit sau a fost gresit indrumat de conducerea asociatiei.
Legislatia este destul de clara. Adminsrtatorul cauta firme si prezinta comitetului cateva oferte. Membrii comitetului decid asupra ofertei iar presedintele, ca reprezentant al comitetului, incheie contractul de executie cu firma aleasa.
Administratorul repartizeaza costurile si le afiseaza pe lista de plata conform cotei indivize. Proprietarii incep sa plateasca si cand se aduna o suma suficienta se face lucrarea.
Daca dumneavoastra, ca membru in conducerea asociatiei, nu ati fost informat, nu ati stiut de aceasta lucrare, atunci este de inteles neimplicarea.
In aceasta a 2-a situatie, daca v-ati trezit cu proprietarul la asociatie cu pretentia de a i se deconta cheltuiala, trebuie sa-i solicitati toate documentele (deviz de lucrari, contract, facturi, chitante, receptie) si sa discutati aceasta problema in comitetul executiv. In functie de documente, de ce decideti in comitet, puteti amana luarea unei decizii si sa discutati in urmatoarea adunare generala.
Avand in vederea ca nu s-a procedat conform legislatiei, incercati sa discutati cu cat mai multi proprietari si sa-i lamuriti ca trebuie sa plateasca toti. Dar pentru ca altii au cheltuit la randul lor cu alte suprafete de terasa, discutati ca acestia sa nu mai plateasca si acum si sa plateasca doar cei care nu au platit la celelalte lucrari.
Teoretic, sa-i lamuriti adunati suma cheltuita acum de 1760 lei cu 2000 lei cheltuite de altul si 1500 de celalalt vecin, pe baza de documente. Suma acesata impartiti-o pe cota parte indiviza, afisati-o pe lista tuituror. Adunati banii in cateva luni, un an si datile celor care au cheltuit.

Iar pe viitor respectati legislatia si procedati asa cum prevad normele de aplicare a legii 230/2007.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Noiembrie 2010
Adriantot, moderator
Cred ca ati inteles ce trebuia sa faceti.
Nu vreau sa mai torn gaz pe foc. Efectuarea hidroizolatiei "pe bucatele" nu are cum sa fie o lucrare de calitate cu toate ca la limita de delimitare intre tronsoane constructorul a prevazut pe terasa anumite directii/pante de scurgere a apei provenite din precipitatii. Sa presupunem ca cei care au efectuat aceste lucrari mai inainte, cat si cel care a efectuat lucrarea ultimul a tinut cont de aceste lucruri si a mai "prins" in lucrare si cel putin 1/2 m (latime x lungime) din apartamentul vecin, altfel se putea trezi la prima ploaie mai serioasa cu infiltratii.
Cand lucrarea se face pe de-antregul nu se mai pune aceasta problema deoarece nu se lasa nici-o suprafata neacoperita, apoi meseriasii judeca altfel amplasarea materialului pe terasa... In sfarsit, proprietarii de pe verticala tronsonului trebuie sa fie constienti ca trebuie sa li se repartizeze costuri proportional cu cota-parte indiviza de proprietate a apartamentelor respective.
Chestiunea delicata este ca trebuia respectata ordinea de desfasurare a pasilor privind efectuarea lucrarilor, asa cum afirma mai sus @adriantot si chiar ca nu mai aveati problemele pe care ni le aratati in topic.
Succes!
Nu ati inteles nimic!!!! Cand am preluat eu administratia, acum 9 luni,
celelalte 3 ,, terase" erau facute, de proprietarii respectivi , pe cheltuiala lor, nu au nici un deviz, nimic, au facut-o cu ,,nea Gheorghe''.(particular). Bineinteles ca s-a discutat in C.Ex., firma cu care a facut d-na, era cea desemnata, numai ca ei terminand la scara vecina, au facut si aceasta ,,bucata'' care ramasese, din scara aceasta, d-na platind, urmand a-si recuperasuma , prin lista de plata .
Eu va intrebasem , de verticalitate, ca plata. (ceea ce e corect, din punctul meu de vedere). De legislatie (am facut Dreptul), am si Atestat (administrator) , nu ma plang. Eu va intrebasem , asa ca experienta , de unele cutume, statornicite la asociatii. Dar vad ca , eu cer un sfat, si ma luati cu legalitatea. Stiu ,,legalitatea''
, numai ca a fost totul , asa pe nepusa masa, cum se zice. Si cei de la UAP Cta, spun ca mine, d-voastra sunteti mai catolici decat Papa. Nu o sa mai intreb nimic pe acest site!!!
O zi buna!!!

Alte discuții în legătură

Bună ziua, aș dori să aflu dacă asociația de propietari ... veronicavera veronicavera Bună ziua, Aș dori să aflu dacă asociația de propietari procedează legal cu plata hidroizolației de pe acoperițul scării, făcută pe jumătate ... (vezi toată discuția)
Repartizare gresita a cheltuielilor? elvisnita elvisnita Buna ziua! Sunt proprietarul unui apartament la etajul 1 dintr-un bloc cu 4 etaje si 20 de apartamente. Acoperisul apartamentului de la etajul 4 (pe ... (vezi toată discuția)
Reparatie terasa bloc Cristina_Silivestru Cristina_Silivestru Buna ziua, de curand mi-am luat un apartament la etajul 4 dintr-un bloc cu 4 etaje, cu acoperis facut de fostii proprietari. In primul an n-am avut nicio ... (vezi toată discuția)