avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare gresita a cheltuielilor?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare gresita a cheltuielilor?

Buna ziua!
Sunt proprietarul unui apartament la etajul 1 dintr-un bloc cu 4 etaje si 20 de apartamente.
Acoperisul apartamentului de la etajul 4 (pe verticala apartamentului meu) a trebuit reparat.
S-a procedat in felul urmator: proprietarul apartamentului de la etajul 4 a chemat o societate specializata si s-a apucat de lucru.
Cand a terminat, societatea a taiat o factura pe numele lui in valoare de 1500 lei, factura cu care s-a prezentat la asociatia de proprietari in vederea decontarii. Printr-un afis, asociatia ne comunica repartizarea cheltuielilor sub forma: 375 ron/ apartament, dar numai pentru cele 4 apartamente aflate sub portiunea de acoperis reparat.
Nu am fost de acord cu repartitia facuta (am precizat aceasta si intr-o comunicare pe care am facut-o asociatiei), deoarece dupa cum am citit in textul legii, pentru aceste tipuri de reparatii, cheltuielile se repartizeaza conform cotei indivize. Si in ziua de astazi (reparatia a fost acum 1 an) figurez cu restanta la plata intretinerii si pe deasupra am si penalitati din aceasta cauza.
In comunicarea pe care am facut-o asociatiei am precizat ca sunt de acord sa platesc cheltuielile aferente reparatiei numai dupa calcularea corecta a cheltuililor.
In urma studierii legilor in vigoare am mai constatat ca nu exista un contract de prestari servicii intre societatea respectiva si asociatia de proprietari si bineinteles nici oferte de piata pentru contractarea unei societati.
Rugamintea mea este de a mi confirma se daca am procedat corect si daca am inteles corect textul legii sau dipotriva daca gresesc!
Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: Armenteros , utilizator 02:54, 28 August 2009
Procedura de reparatie e in regula - nu e neaparat obligatoriu un contract intre firma de reparatii si asociatie, ci se deconteaza legal acea factura, pe baza unui PV incheiat de administrator cu locatarul respectiv. Repartizarea costurilor se face pentru toate apartamentele! Si e logic sa fie asa! Presupun ca in bloc, cei de la et 1,2,3,4 nu au chef sa repare acoperisul pt ca le place apa pe pereti... Atunci, cel de la parter va cere reparatia - daca nu-i place apa pe pereti - si nu-i va conveni sa plateasca numai el! Acoperisul apartine tuturor, pe "cote-parti", deci toti tb sa contribuie la eventualele cheltuieli. Aratati legea administratorului... Il puteti chema si in judecata, dar ar fi prea mult!
Revin cu o precizare: sumele aferente intretinerii le puteti vira in contul asociatiei (cu explicatia: "plata chelt intretinere luna/perioada... pt ap...."), daca nu vor sa va incaseze plata fara chelt pt acoperis (le virati in cont fara ac suma) si pastrati doc care dovedesc ac plata, desi vor fi evidentiate si in extrasul de cont pe care asoc il ia de la banca in fiecare luna.
Ultima modificare: Joi, 9 Octombrie 2008
trope_doi, utilizator
Intradevar reparatiile se platesc pe cota-indiviza, dar......sunt asociatii care au hotarat in adunarea generala ca reparatiile facute pe un anumit tronson sau pe o anumita coloana de apartamente sa fie suportate in cota-parte numai de apartamentele de pe acel tronson sau coloana. In diferite situatii la toti le vine randul sa-si plateasca reparatiile pe tronsonul lor fara a avea si participarea celor carora data trecuta nu le-au platit nici ei. Deci n-as zice ca e in neregula, numai ca trebuie sa va informati la administrator in cazul in care pe o coloana, alta decat a Dv., se sparge o teava contribuiti si Dv. la plata acelei reparatii?...Daca da atunci ce vi se intampla acum nu e in regula, daca nu, atunci inseamna ca acesta e un sistem de impartire a cheltuielilor in asociatia Dv. si sunteti obligat sa platiti asa cum s-a facut impartirea cheltuielilor.
Reparatia nu afost executata legal.
"Art.22 din Norme:
(9) Pentru lucrările privind proprietatea comună, administratorul, ţinând seama de preţ, durată de execuţie şi calitate, supune spre analiză, selecţie de oferte şi aprobare comitetului executiv al asociaţiei de proprietari ofertele operatorilor economici care satisfac cerinţele, în vederea executării lucrărilor, conform legislaţiei în vigoare, potrivit art. 37 din Legea nr. 230/2007. În caz contrar, cheltuielile nu vor fi acceptate la plată. "

Nu este suficient un PV intre admin si locatar. Lucrarile se aproba in comitet in functie de bugetul stabilit de adunarea generala. Trebuie contract intre asociatie si firma executanta cu clauze, garantie, tremene de plata, etc.
Receptia lucrarilor se face de catre o comisie formata si din porpietarii care platesc. Eu am la subsol, patrer si mezanin magazine, banca, etc. Acesti agenti economici soilicita respectarea legii si copii de pe toate aceste documente. Pentru reparatia teraselor trebuie sa plateasca toti de la ultimul etaj pana la subso,l dar daca nu platesc nu putem sa-i obligam decat daca am respectat procedurile legale.
La modul amiabil cei 1500 lei trebuiesc impartiti la 5 apartamente p+4, nu?
Dar dv nu sunteti deacord cu suma ce va revine de plata sau cu procedura? Mi se par ambele gresite!
Din pacate viata intr-o asociatie nu e teorie. Sigur ca aspecte ale traiului in comun sunt reglementate, dar sa ne uitam si cum le putem pune in aplicare. E usor sa spui "...la tribunal". Numai ca pana cand se termina un proces in ziua de azi, locatarul de la ultimul etaj putea sa doarma linistit sub umbrela in propriul apartament. Probabil ca asociatia nu s-a grabit sa raspunda solicitarii proprietarului cu reparatia acoperisului asa cum scrie la carte si atunci el a facut-o de unul singur, pretinzand asociatiei ca macar sa-i deconteze banii pe lucrare. Asociatia a fost de acord si astfel s-a trezit si initiatorul mesajului cu contributia dumnealui la aceasta lucrare. Numai ca dumnealui contesta modul cum a fost impartita suma. Eu asa am inteles.
elga50 a scris:
sunt asociatii care au hotarat in adunarea generala ca reparatiile facute pe un anumit tronson sau pe o anumita coloana de apartamente sa fie suportate in cota-parte numai de apartamentele de pe acel tronson sau coloana

daca s-a luat o alta hotarire care contravine art 22 din norme, aceasta este ILEGALA. orice hotarire a adunarii generale si a comitetului executiv TREBUIE SA RESPECTE LEGISLATIA IN VIGOARE.
o hotarire a AG sau CE nu poate abroga o lege emisa de parlament sau o hotarire a guvernului, acest fapt ducind la anarhie si la abuzuri din partea asministratorilor sau presedintilor de bloc. este aceeasi situatie cu cazul unui vecin care a fost prins furind de la un altul. acesta este supus legilor romane, iar o hotarire a AG sau CE a blocului prin care il absolva de vina nu inseamna ca si legea romana il va scuti de pedeapsa.
@elvisnita
ati facut contestatie scrisa la calculul intretinerii pe luna respectiva ? orice contestatie verbala nu are nici un fel de valoare in fata tribunalului
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Octombrie 2008
ContSters61266, utilizator

Alte discuții în legătură

Hidroizolatie etaj iv(ultim) patrician patrician Un proprietar de la etajul IV a fost nevoit sa repare hidroizolatia (mentionez ca ceilalti 3 si-au facut pe banii lor, neaducand nici un deviz si chitanta, ... (vezi toată discuția)
Plata acoperis tvictory68 tvictory68 Stau intrun bloc cu acoperis si vrem sa-l reparam, dar nu vor toti vecini sa contribuie cu bani. Cum se poate legal sa-i facem si pe ceilalti locatari sa ... (vezi toată discuția)
Situatie speciala, rog opinie: scara de bloc a carei terasa trebuie ... liviu.p liviu.p Situatie speciala, rog opinie: Scara de bloc a carei terasa trebuie reparata. Se cunoaste legislatia, cota indiviza etc, obligatia tuturor proprietarilor de ... (vezi toată discuția)