Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →
Conform Codului de Procedura Civila actualizat, citez:
"ART. 718
Limitele urmãririi veniturilor bãneşti
(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurãrilor sociale, precum şi alte sume ce se plãtesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurãrii mijloacelor de existenţã ale acestuia pot fi urmãrite:
a) pânã la jumãtate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b) pânã la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Dacã sunt mai multe urmãriri asupra aceleiaşi sume, urmãrirea nu poate depãşi jumãtate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afarã de cazul în care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din muncã sau orice alte sume ce se plãtesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurãrii mijloacelor de existenţã ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmãrite numai asupra pãrţii ce depãşeşte jumãtate din acest cuantum.
(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporarã de muncã, compensaţia acordatã salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncã pe baza oricãror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmãrite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despãgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vãtãmãri corporale, dacã legea nu dispune altfel.
(5) Urmãrirea drepturilor prevãzute la alin. (4) se va putea face în limita a jumãtate din cuantumul acestora.
(6) Sumele reţinute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se elibereazã sau se distribuie potrivit art. 853 şi urmãtoarele.
(7) Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specialã, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmãrite pentru niciun fel de datorii.
ART. 719
Sancţiunea
Renunţarea la beneficiul dispoziţiilor prevãzute în articolele din prezenta secţiune, precum şi urmãrirea ori cesiunea fãcutã cu încãlcarea acestor dispoziţii sunt nule de drept."
Modul de efectuare a retinerilor salariale se regaseste de asemenea si in Legea 53/2003, respectiv Codul Muncii actualizat, cap. III Plata salariului.
Sper sa va ajute raspunsul meu.
~ final discuție ~