Daca intr-o instuitutie publica exista o persoana cu contract individual de munca ( personal contractual) pe o anumita activitate, poate avea in relatiile cu aceeasi institutie si o conventie civila pe o alta activitate specifica institutiei respective?
Depinde... Iata ce spune legea 161/2003, in ceea ce priveste incompatibilitatile personalului contractual angajat in administratia publica: Art. 90. - (1) Consilierii locali si consilierii judeteni care au functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor ori alte functii de conducere, precum si calitatea de actionar sau asociat la societatile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unitati administrativ-teritoriale nu pot incheia contracte comerciale de prestari de servicii, de executare de lucrari, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritatile administratiei publice locale din care fac parte, cu institutiile sau regiile autonome de interes local aflate in subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judetean respectiv ori cu societatile comerciale infiintate de consiliile locale sau consiliile judetene respective.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica si in cazul in care functiile sau calitatile respective sunt detinute de sotul sau rudele de gradul I ale alesului local.
Art. 93. - (1) Prevederile art. 90 se aplica si persoanelor incadrate cu contract individual de munca in aparatul propriu al consiliului local sau al consiliului judetean ori la regiile autonome aflate sub autoritatea consiliilor respective sau la societatile infiintate de consiliile locale sau consiliile judetene respective.
(2) Incalcarea de catre persoanele prevazute la alin. (1) a dispozitiilor art. 90 atrage incetarea de drept a raporturilor de munca.
Ce inseamna contract comercial? Un contract in care cel putin una dintre parti are calitatea de comerciant (adica, in cazul persoanei fizice, daca aceasta actioneaza in calitate de PFA). Si, din cate stiu eu, noul Cod al Muncii a eliminat conventiile civile reglementate de legea 130/1999 (prin prevederea potrivit careia orice raport de munca se desfasoara in baza unui contract de munca - fie el si pe timp partial, cu precizarea ca orice alte prevederi contrare se abroga).
Ce fel de activitate ar urma sa fie desfasurata in afara contractului de munca??