Comunicat CSM
Consiliul Superior al Magistraturii publica pe pagina de internet cererile formulate de instante din intreaga Uniune Europeana, adresate Curtii de Justitie a Uniunii Europene (C.J.U.E.) in vederea obtinerii unei hotarari preliminare, care sa ajute la dezlegarea problemei de drept european cu care se confrunta instantele nationale in litigiile cu care sunt investite. Aceasta pagina va fi dezvoltata prin publicarea si a solutiilor pronuntate de C.J.U.E. fiecarui caz in parte, precum si a motivelor care stau la baza acestora.
Cererile au fost structurate in functie de natura litigiului si ofera oportunitatea cunoasterii modului in care sunt formulate astfel de solicitari de catre magistrati din alte state membre ale Uniunii Europene. De asemenea, sunt structurate acele situatii in care cererile preliminare pot fi respinse ca inadmisibile de catre C.J.U.E.
Se recomanda ca, la formularea unei cereri preliminare, sa fie folosit ca model: Nota de informare cu privire la efectuarea trimiterilor preliminare de catre instantele nationale, publicata in JO C 297 din 5 decembrie 2009.
Curtea de Justitie a Uniunii Europene are competenta interpretarii dreptului Uniunii Europene prin intermediul procedurii preliminare, conform prevederilor art. 267 TFUE (fost art. 234 TCE). Aceasta procedura instituie un mecanism de colaborare intre instantele nationale si Curtea de Justitie conform caruia „orice instanta a unui stat membru, in masura in care trebuie sa se pronunte in cadrul unei proceduri menite sa conduca la o hotarare cu caracter jurisdictional, poate, in principiu, sa adreseze Curtii o intrebare preliminara.”
Procedura preliminara asigura interpretarea unitara a dreptului Uniunii Europene, ceea ce are ca efect aplicarea uniforma a acestuia de catre instantele de judecata nationale ale statelor membre. Interpretarea oferita de catre Curtea de Justitie garanteaza faptul ca dispozitiile Uniunii Europene vor produce aceleasi efecte juridice in toate statele Uniunii Europene.
Instantele nationale au obligatia de a respecta hotararile preliminare pronuntate de Curtea de Justitie a Uniunii Europene.
Consiliul Superior al Magistraturii va actualiza informatiile referitoare la cereri pentru pronuntarea unei hotarari preliminare in mod constant dupa transmiterea acestora de catre Departamentul de Afaceri Europene al Guvernului.
mentiune:
Hotărârile pronunţate de Înalta Curte se încadrează în prevederile art.234 alin.3 din T.C.E., deoarece nu sunt supuse vreunei căi de atac în dreptul intern.
Urmează a se constata că instanţa de faţă este obligată să sesizeze Curtea de Justiţie.
Instanţele judecătoreşti prevăzute de alin.3 au însă libertatea de a analiza pertinenţa întrebării trimise Curţii, în soluţionarea cauzei aflate pe rol.
Analizând pertinenţa întrebării ce se solicită a fi adresată C.E.J., Înalta Curte reţine, în primul rând, care este conţinutul dispoziţiilor care fac obiectul întrebărilor preliminare. Astfel, potrivit art.41 (1) din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene – Dreptul la o bună administrare – „Orice persoană are dreptul de a beneficia, în ce priveşte problemele sale, de un tratament imparţial, echitabil şi într-un termen rezonabil din partea instituţiilor, organelor, oficiilor şi agenţiilor Uniunii”, iar potrivit art.47 (1) – Dreptul la o cale de atac eficientă şi la un proces echitabil- „Orice persoană ale cărei drepturi şi libertăţi garantate de dreptul Uniunii sunt încălcate are dreptul la o cale de atac eficientă în faţa unei instanţe judecătoreşti, în conformitate cu condiţiile stabilite de prezentul articol”.
Paragraful 2 al art.234 T.C.E. stabileşte că instanţa naţională, în faţa căreia se cere adresarea unei întrebări preliminare, poate să ceară Curţii să se pronunţe numai dacă apreciază că o decizie în această privinţă îi este necesară pentru a pronunţa o hotărâre.
Chiar şi instanţele naţionale ale cărei decizii nu sunt supuse vreunei căi de atac în dreptul intern au libertatea de a evalua relevanţa unei cereri pentru întrebare preliminară.