avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pentru dosar indemnizatie de somaj - cateva intrebari
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pentru dosar indemnizatie de somaj - cateva intrebari

Cine elibereaza adeverinta medicala din care rezulta ca persoana e apta de munca?
Daca persoana a fost pensionata medical timp de 6 ani si acum si-a "recapatat" capacitatea de munca trebuie sa prezinte si acea adeverinta medicala sau este suficienta decizia de revizuire ?
Dupa 6 ani de pensionare medicala se mai poate reancadra la vechiul loc de munca ?
Care sunt acele organe competente care pot elibera "dovada" din care sa rezulte ca incadrarea in munca nu mai este posibila la vechiul loc de munca ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:15, 12 Noiembrie 2010
1. Adeverinta medicala o elibereaza medicul de familie.
2. O prezentati le medicul de familie care tine evidenta starii dvs. de sanatate.
3. Daca angajatorul doreste va poate reangaja.
4. medicul de medicina muncii care deserveste pe angajator va da avizul sau nu, din punct de vedere medical, pentru postul respectiv
Multumesc pentru raspuns. Daca nu se va putea reangaja ,poate beneficia de indemnizatia de somaj ? Am citit pareri contradictorii. Are 50 de ani , vechime in munca neantrerupta pana la pensionarea medicala de 24 de ani, iar in ultimii 6 ani a fost pensionata medical gradul 2 de invaliditate. In prezent nu are nicio sursa de venit.
1. Indemnizatie de somaj poate primi daca indeplineste, cumulativ, urmatoarele conditii prevazute de legea 76/2002:
- are un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
- nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
- nu îndeplineste condiţiile de pensionare, conform legii;
- este înregistrat la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi are domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

2. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

3. Daca nu indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie de somaj sa incerce la Primarie, pentru un ajutor social.
Prietena mea nu poate indeplini prima conditie pentru ca ,logic, era pensionata gradul 2 de invaliditate. Deci ar trebui sa deduc ca nu poate beneficia de ajutorul de somaj. Cu primaria nu cred ca este o rezolvare.
Eu insa am o MARE NEDUMERIRE. O persoana care a fost pensionata medical , si acum i s-a ridicat , abuziv zic eu, aceasta amarata de pensie medicala, nu poate beneficia de ajutor de somaj, dar eu am un vecin care BENEFICIAZA DE AJUTOR DE SOMAJ , desi a iesit acum 1O LUNI din penitenciar unde a stat vreo 5 ani. CUM INDEPLINESTE ACESTA ACELE CONDITII CUMULATIVE ?
1. De unde stiti ca vecinul beneficiaza de indemnizatie de somaj? Poate are alta forma de venit.
2. Daca inainte de a fi inchis a beneficiat de indemnizatie de somaj si daca perioada de detentie a fost de pana in 12 luni, dupa ispasirea pedepsei se reia plata indemnizatiei de unde a ramas cand a fost inchis.

Alte discuții în legătură

Beneficiez de indemnizatie de somaj? doslea mihaela doslea mihaela am lucrat la o firma 11 luni si 6 zile si la alta firma 30 de zile dar fara continuitate mai exact cu o intrerupere de 30 de zile .Pot beneficia de ajutor de ... (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj somesan somesan Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca se beneficiaza de ajutor de somaj daca esti proprietar de teren (24 ari).Multumesc (vezi toată discuția)
Concediu maternitate- somaj miraj miraj ca sa pot intra in somaj trebuie sa am 12 luni lucrate din 24 luni. dar eu am 10 luni lucrate din 21 luni si am intrat in concediu de maternitate care sunt ... (vezi toată discuția)