Deci sigur beneficiaza de ajutorul de somaj pentru ca merge lunar sa-l ridice , a spus el singur si asa scrie si pe" fluturasul" care i se da de acolo.
A stat EFECTIV IN PENITENCIAR , 5 ani si 3 luni , adica 63 de luni , deci oare cum indeplineste CUMULATIV conditiile ?
Cum se interpreteaza art.35 din legea somajului ?
Art. 35. - (2) Pentru persoanele prevazute la art. 17 alin. (1) lit. g) si j), stagiul minim de cotizare se realizeaza prin cumularea perioadelor de asigurare realizate inainte de incetarea raporturilor de munca sau de serviciu.
1. Din Legea 76/2002:
Art. 17. - (1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevãzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gãsi în una dintre urmãtoarele situaţii:
...
g) au încetat activitatea ca urmare a pensionãrii pentru invaliditate şi care, ulterior, au redobândit capacitatea de muncã şi nu au reuşit sã se încadreze în muncã;
h) le-au încetat raporturile de muncã sau de serviciu din motive neimputabile lor, în perioada de suspendare a acestora, potrivit legii;
...
Art. 35. - (1) Pentru persoanele care au avut raporturile de muncã sau de serviciu suspendate, cu excepţia suspendãrii pentru incapacitate temporarã de muncã, dacã aceasta nu depãşeşte 30 de zile, stagiul minim de cotizare se realizeazã prin cumularea perioadei de asigurare realizatã înainte de suspendare cu perioada de asigurare realizatã dupã reluarea activitãţii.
(2) Pentru persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) lit. g) şi j), stagiul minim de cotizare se realizeazã prin cumularea perioadelor de asigurare realizate înainte de încetarea raporturilor de muncã sau de serviciu.
(3) Pentru persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) lit. h), stagiul minim de cotizare se realizeazã prin cumularea perioadelor de asigurare realizate înainte de suspendarea raporturilor de muncã sau de serviciu.
2. Trebuie sa coroborati cele de mai sus si cu art.34 din aceeasi lege:
Art. 34. - (1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
...
(1.1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevãzutã la alin. (1) lit. a), nu se iau în calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de muncã sau de serviciu, cu excepţia perioadei de incapacitate temporarã de muncã, dacã aceasta nu depãşeşte 30 de zile;
b) perioada de pensionare pentru invaliditate, dacã aceasta nu depãşeşte 12 luni, pentru persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) lit. g);
3. Deoarece pensionarea de invaliditate a mamei a fost mai mare de 12 luni nu se mai aplica acest articol.
4. Apoi pensionarea nu este o suspendare a CIM ci o incetarea a lui ceea ce este cu totul altceva.
5. In legatura cu vecinul va spun ca eu nu cred ca are indemnizatie de somaj, in conditiile precizate de dvs. Apoi, indemnizatia vine acasa, prin posta, nu trebuie sa se duca el dupa ea.
Multumesc pentru raspuns. Practic pe mine nu ma intereseaza deloc cum a obtinut acest vecin indemnizatia de somaj - probabil pentru merite "deosebite", CERT ESTE CA ARE INDEMNIZATIA DE SOMAJ, el se duce o data pe luna la fortele de munca pentru ca altfel nu mai primeste somajul. Este scris clar pe hartie - SOMAJ- nu altceva, ma rog asta nu are importanta. Parerea mea este ca acei care fac legile sunt neprofesionisti , asta ca sa ma exprim elegant , desi nu merita. Nu e mama in aceasta situatie, din fericire mama are pensia pentru limita de varsta. As fi vrut sa stiu ce poate face prietena mea , in aceasta situatie. Evident, nu o angajeaza nimeni , desi e asistenta medicala ca profesie, dar acum e chiar intr-o situatie disperata, nu are absolut niciun venit. Mie imi este teama sa nu faca vreun gest disperat , mai ales ca a fost pensionata pentru depresie . Cum as putea sa o ajut ? Va multumesc inca o data pentru amabilitate.
1. Intr-adevar situatia prietenei dvs. nu este tocmai fericita.
2. Deocamdata cred ca singura solutie este tot la Primarie de unde poate primi ajutor social.