avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... instigare???complicitate??
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

instigare???complicitate??

ce este mai grav :instigarea sau complicitatea ????
cum se poate dovedi instigarea??? e de ajuns declaratia (mincinoasa) a faptuitorului???:sorry:
Cel mai recent răspuns: dia2120 , utilizator 13:11, 12 Noiembrie 2010
Declaratia faptuitorului constituie mijloc de proba dar coroborata cu celelalte probe existente la dosar. In ceea ce priveste probarea unei eventuale instigari, nu este suficienta doar declaratia faptuitorului ea trebuie coroborata cu alte mijloace de proba, dupa cum am spus.
Complicele
Art. 26. Cod penal: "- Complice este persoana care, cu intenţie, înlesneşte sau ajută în orice mod la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală. Este de asemenea complice persoana care promite, înainte sau în timpul săvârşirii faptei, că va tăinui bunurile provenite din aceasta sau că va favoriza pe făptuitor, chiar dacă după săvârşirea faptei promisiunea nu este îndeplinită. "

Pedeapsa în caz de participaţie
Art. 27. Cod penal:- Instigatorul şi complicele la o faptă prevăzută de legea penală săvârşită cu intenţie se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru autor. La stabilirea pedepsei se ţine seama de contribuţia fiecăruia la săvârşirea infracţiunii, precum şi de dispoziţiile art. 72.

Criteriile generale de individualizare
Art. 72. Cod penal: - La stabilirea şi aplicarea pedepselor se ţine seama de dispoziţiile părţii generale a acestui cod, de limitele de pedeapsă fixate în partea specială, de gradul de pericol social al faptei săvârşite, de persoana infractorului şi de împrejurările care atenuează sau agravează răspunderea penală.
Când pentru infracţiunea săvârşită legea prevede pedepse alternative, se ţine seama de dispoziţiile alineatului precedent atât pentru alegerea uneia dintre pedepsele alternative, cât şi pentru proporţionalizarea acesteia.
La stabilirea şi aplicarea pedepselor pentru persoana juridică se ţine seama de dispoziţiile părţii generale a prezentului cod, de limitele de pedeapsă fixate în partea specială pentru persoana fizică, de gravitatea faptei săvârşite şi de împrejurările care atenuează sau agravează răspunderea penală.

nu e de ajuns declaratia faptuitorului,ea trebuie coroborata cu alte probe.
mda...proba care exista e o recunoastere ,,fictiva'' dintr-un grup.
cine a recunoscut?perosana acuzata de instifare?
sau cei instigati?

nu inteleg.
Procedura recunoasterii de grup constituie proba in procesul penal iar coroborata cu declaratia faptuitorului si/sau cu alte mijloace de proba poate duce la la stabilirea unei persoane drept instigator.
Ultima modificare: Vineri, 12 Noiembrie 2010
robert900, utilizator

Alte discuții în legătură

Complicitate la fals in declaratii dragutz dragutz salut ! am o intrebare? la falsul in declaratii art.292 CP se admite complicitatea ? (vezi toată discuția)
Recuperere drepturi salariale nixxon nixxon Buna ziua, 1.Incepand cu un an inainte de iesirea mea la pensie, angajatorul mi-a platit lunar, salariul diminuat cu 15-45 %, fara a-mi da si fluturasi. Cum ... (vezi toată discuția)
Aplicarea unei pedepse prea aspre=discriminare ContSters125947 ContSters125947 Exista vreun articol in codul penal sau o lege din constitutie care se \"sustina\" sau sa ajute in dovedirea prin comparatie cu alte pedepse aplicate ca o ... (vezi toată discuția)