avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recuperere drepturi salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recuperere drepturi salariale

Buna ziua,
1.Incepand cu un an inainte de iesirea mea la pensie, angajatorul mi-a platit lunar, salariul diminuat cu 15-45 %, fara a-mi da si fluturasi. Cum pot recupera aceste diferente, acum, dupa ce am facut lichidarea?
2. La asigurarile sociale, patronul a cotizat pentru sumele de bani primite de mine ca salariat. Diferenta de salariu care se ridica la aproximativ 40000 lei,nu se ia in calcul la stabilirea contributiei de asigurari sociale în functie de care s-a calculat punctajul mediu, evident mai mic, punctaj ce ma afecteaza la calculul pensiei.
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns, ce pot face in aceste cazuri.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:56, 16 Februarie 2012
Pentru a recupera diferentele neincasate, trebuie sa demonstrati ce suma ati incasat si ce suma trebuia sa incasati.
Depuneti o actiune in instanta si solicitati expertiza salarizare.
Multumesc pentru raspuns. Pentru perioada respectiva, pentru sumele primite am fluturasi, o parte din ei iar pentru suma pe care trebuia sa o primesc, am contractul individual de munca . Este suficient?
Va rog un raspuns si pentru intrebarea a 2-a .
Multumesc.
nixxon a scris:
[
2. La asigurarile sociale, patronul a cotizat pentru sumele de bani primite de mine ca salariat. Diferenta de salariu care se ridica la aproximativ 40000 lei,nu se ia in calcul la stabilirea contributiei de asigurari sociale în functie de care s-a calculat punctajul mediu, evident mai mic, punctaj ce ma afecteaza la calculul pensiei.
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns, ce pot face in aceste cazuri.
Multumesc.





Daca declaratia necorespunzatoare adevarului facuta de o persoana este intarita de alte persoane care cunosc caracterul ei mincinos, aceste persoane vor raspunde pentru complicitate la infractiunea de fals in declaratii.


Pedeapsa în caz de participaţie
Art. 27. Cod penal:- Instigatorul şi complicele la o faptă prevăzută de legea penală săvârşită cu intenţie se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru autor. La stabilirea pedepsei se ţine seama de contribuţia fiecăruia la săvârşirea infracţiunii, precum şi de dispoziţiile art. 72.

Criteriile generale de individualizare
Art. 72. Cod penal: - La stabilirea şi aplicarea pedepselor se ţine seama de dispoziţiile părţii generale a acestui cod, de limitele de pedeapsă fixate în partea specială, de gradul de pericol social al faptei săvârşite, de persoana infractorului şi de împrejurările care atenuează sau agravează răspunderea penală.
Când pentru infracţiunea săvârşită legea prevede pedepse alternative, se ţine seama de dispoziţiile alineatului precedent atât pentru alegerea uneia dintre pedepsele alternative, cât şi pentru proporţionalizarea acesteia.
La stabilirea şi aplicarea pedepselor pentru persoana juridică se ţine seama de dispoziţiile părţii generale a prezentului cod, de limitele de pedeapsă fixate în partea specială pentru persoana fizică, de gravitatea faptei săvârşite şi de împrejurările care atenuează sau agravează răspunderea penală.

Falsul în declaraţii
Art. 292. Cod penal: "- Declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. "

Complicele
Art. 26. Cod penal: "- Complice este persoana care, cu intenţie, înlesneşte sau ajută în orice mod la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală. Este de asemenea complice persoana care promite, înainte sau în timpul săvârşirii faptei, că va tăinui bunurile provenite din aceasta sau că va favoriza pe făptuitor, chiar dacă după săvârşirea faptei promisiunea nu este îndeplinită
Am fost la Tribunal, apoi dupa o amanare am vazut pe internet solutia: respinge actiunea formulata de reclamantul......, cu drept de recurs in termen de 10 zile de la comunicare.
Ce se intelege din asta ?
Multumesc.
Se intelege ca la Tribunal ati pierdut litigiu (procesul). De la data comunicarii hotararii aveti la dispozitie un termen de 10 zile pentru a formula recurs ... adica, de a contesta hotararea data de prima instanta ca fiind nelegala si netemeinica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Complicitate la fals in declaratii dragutz dragutz salut ! am o intrebare? la falsul in declaratii art.292 CP se admite complicitatea ? (vezi toată discuția)
Aplicarea unei pedepse prea aspre=discriminare ContSters125947 ContSters125947 Exista vreun articol in codul penal sau o lege din constitutie care se \"sustina\" sau sa ajute in dovedirea prin comparatie cu alte pedepse aplicate ca o ... (vezi toată discuția)
Instigare???complicitate?? dia2120 dia2120 ce este mai grav :instigarea sau complicitatea ???? cum se poate dovedi instigarea??? e de ajuns declaratia (mincinoasa) a faptuitorului???:sorry: (vezi toată discuția)