Buna seara.Soacra mea este nascuta pe 1.03.1953 si angajata din 26.05.1975.Vrem sa stim daca poate iesi anul asta la pensie sau cand ar avea dreptul.Este mama a 4 copii.Se i-au in calcul la vechime?Multumim anticipat pentru raspuns
Se poatei pensiona la limita de virsta dupa anul 2012 luna Iulie la virsta standard de pensionare de 59 ani si 4 luni daca indeplineste conditia stagiului minim de cotizare de 13 ani si 8 luni . Stagiul standard complet de cotizare este de 28 ani si 8 luni.
In speta, stagiul de cotizare este complet (peste 35 ani de munca) .. intrucat a nascut 4 copii , beneficiza de o reducere a varstei de pensionare de 2 ani ... astfel incat, varsta de pensionare este de 57 ani si 4 luni ...adica , se poate pensiona dupa anul 2010 luna iulie ..:)
Poate sa-si deschida dreptul la pensie pentru limita de varsta la acest moment(daca cei 4 copii au fost crescuti pana la varsta de 10 ani)..Conditia de stagiu este indeplinita.Varsta standard de pensionare de 59 de ani si 4 luni se reduce cu 2 ani in acest caz..Asadar 59 de ani si 4 luni - 2 ani=57 de ani si 4 luni varsta de la care indepliniti si conditiile(de varsta) pentru deschiderea dreptului la pensie,pentru limita de varsta.Toate cele de mai sus sunt valabile in conditiile legii 19/2000.Ce va fi in noua lege eu nu stiu(nu ma pot pronunta).