avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contestatie impotriva deciziei de schimbare a gradului ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contestatie impotriva deciziei de schimbare a gradului de invaliditate

buna ziua....am 44 de ani si de 18 ani sunt pensionat medical (tbc) iar de 5 ani sunt cu gradul 1 de invaliditate....recent am avut revizuirea la comisia de expertiza,din aceasta facind parte un doctor si asistenta. In ziua respectiva doamna doctor mi/a zis ca nu m/ai poate sa/mi dea gradul 1 de invaliditate pe motiv ca nu m/ai sunt de acest grad cu toate ca analizele cerute de dinsa au iesit mai prost ca cele de anul trecut... urmind sa revin peste citeva zile pt a/mi inmina decizia iar in acest timp doamna doctor(dupa spusele dinsei) urmind sa se consulte cu colegii pt a hotari daca mai imi da gradul 1 sau ma trimite la institutul de expertiza pt investigatii. In ziua cind am fost chemat din nou s/a alcatuit o comisie din toti doctorii de cabinete inclusiv seful dinsilor.....iar decizia finala cu privire la dosarul meu a fost pentru gradul 2. As vrea sa mai precizez un amanunt....acum trei ani tot aceasta domna doctor m/a dat la gradul 2 de invaliditate..am facut contestatie iar decizia finala a luat/o seful dinsei, revenind la gradul 1.......dar in cazul de fata cum se poate proceda pt a/mi redobindi gradul de invaliditate daca decizia finala a fost data chiar de dinsul.........cu respect,va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 09:31, 13 Noiembrie 2010
puteti ataca decizia direct la instanta de contencios..
Inteleg din mesajul dvs. ca cei de la comisia teritoriala de expertiza au emis o decizie de trecere din gradul I de invaliditate in gradul II de invaliditate. Decizia emisa de comisia de expertiza poate fi contestata in termen de 30 de zile de la comunicare, la casa teritoriala de pensii.
Atentie! Contestatia o depuneti la comisia de expertiza medicala, care este unitate fara personalitate juridica in subordinea casei de pensii.

Decizia emisa de casa teritoriala de pensii in solutionarea acestei contestatii poate fi atacata la tribunal, potrivit art. 56 din Legea nr. 19/2000. Contestatia trebuie sa fie insotita de orice documente medicale din care sa rezulte ca decizia comisiei de expertiza este gresita.

Procedura de contestare este reglementata de art. 56, alin. (2) - (6) si art. 62, alin. (6) din Legea nr. 19/2000, pe care le puteti citi mai jos. Daca va fi respinsa contestatia impotriva deciziei emise de catre comisia de expertiza medicala si ajungeti in instanta, cereti casei teritoriale de pensii sa faca dovada ca a solicitat avizul INEMRCM, asa cum prevede art. 56, alin. (3) din Legea nr. 19/2000.

Succes si sanatate!

ART. 56
(1) Încadrarea sau neincadrarea într-un grad de invaliditate se face prin decizie emisă de medicul specializat în expertiza medicală şi recuperarea capacităţii de munca, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale, în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii, însoţită de documentaţia necesară.
(2) Impotriva deciziei emise în condiţiile alin. (1) se poate face contestaţie la casa teritorială de pensii, în termen de 30 de zile de la comunicare.
(3) La soluţionarea contestaţiei casa teritorială de pensii consulta Institutul Naţional de Expertiza Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Munca. Avizul Institutului Naţional de Expertiza Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Munca este obligatoriu şi rămâne definitiv.
(4) Termenul de rezolvare a contestaţiei este de 45 de zile de la data înregistrării acesteia.
(5) Decizia casei teritoriale de pensii, data în soluţionarea contestaţiei prevăzute la alin. (2), poate fi contestată la instanta judecătorească competenta, în termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia.
(6) Decizia de încadrare sau de neincadrare într-un grad de invaliditate, necontestata în termen, este definitiva.
ART. 62
(1) Pensionării de invaliditate sunt supuşi revizuirii medicale, în funcţie de afectiune, la intervale de 6-12 luni, pana la împlinirea varstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de casele teritoriale de pensii.
(2) După fiecare revizuire medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul casei teritoriale de pensii emite o noua decizie prin care se stabileşte, după caz:
a) menţinerea în acelaşi grad de invaliditate;
b) încadrarea în alt grad de invaliditate;
c) încetarea calităţii de pensionar de invaliditate, ca urmare a redobandirii capacităţii de munca.
(3) Dreptul la pensie de invaliditate se modifica sau încetează începând cu luna următoare celei în care s-a emis decizia de revizuire medicală.
(4) Neprezentarea, din motive imputabile pensionarului, la revizuirea medicală atrage suspendarea plăţii pensiei începând cu luna următoare celei în care era prevăzută revizuirea medicală.
(5) Revizuirea medicală se poate efectua şi la cererea pensionarilor, dacă starea sănătăţii lor s-a imbunatatit sau, după caz, s-a agravat.
(6) Decizia emisă după revizuirea medicală se supune aceleiaşi proceduri de contestare şi soluţionare, conform art. 56 alin. (2)-(6).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie sau proces contra cjpas Tavya Tavya Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu sfat si informatii in urmatorul caz. [b]Mama mea, varsta 51 ani, 29 ani vechime in munca[/b], mama a 3 copii, a primit ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate, recuperarea capacitatii de munca ContSters127042 ContSters127042 tatal meu a iesit la pensie in urma cu 10 ani pe caz de boala; a racit puternic la plamani si a fost suspect de TBC (desi nu e fumator si nici nu bea); s-a ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie de revocare a pensiei de invaliditate andreeatout andreeatout In urma unor accidente de munca tatal meu si-a pierdut toate degetele de la mana dreapata, el lucrand ca si tamplar. Pana de curand a fost pensionar (de ... (vezi toată discuția)