Singura forma de pensionare posibila este cea de invaliditate.Dar pentru aceasta trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de cel putin 9 ani.Apoi in vederea pensionarii de invaliditate,medicul primar sau medicul specialist pentru afectiunea principal invalidanta,atunci cand apreciaza ca starea de sanatate a persoanei pe care o are in asistenta medicala nu ii permite reluarea activitatii profesionale in limitele maxime de concediu medical prevazut de lege cu toate tratamentele recuperatorii aplicate,propune pensionarea de invaliditate,cerand in acest sens avizul Cabinetului de Expertiza Medicala Teritoriala.Medicul expert al asigurarilor sociale avizeaza pensionarea de invaliditate numai daca constata pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca,aproband si concediul medical necesar intocmirii formelor de pensionare.Incadrarea sau neincadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul specialist in expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca in termen de 30 de zile de la data inregistrarii cererii,insotita de documentatia necesara.O seara buna.
Mama dvs. nu poate beneficia de pensie anticipata partiala intrucat nu indeplineste, cumulativ, cele doua conditii prevazute de Legea nr. 19/2000: varsta de 55 de ani si stagiul complet de cotizare de 30 de ani.
Ca sa beneficieze de pensie de invaliditate, trebuie sa aiba un stagiu (vechime in munca) necesar de 18 ani, in raport cu varsta de 45 de ani. Art. 57, alin. (2) din Legea nr. 19/2000 prevede ca pot beneficia de pensie de invaliditate si cei care au realizat jumatate din stagiul necesar, in speta 9 ani. Restul depinde de medic si de comisia de expertiza medicala.
Incadrarea sau neincadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale. Propunerea pentru incadrarea in grad de invaliditate se face de către medicul specialist care asigura asistenta medicala. Procedura de incadrare in grade de invaliditate este reglementata in cap. C din Ordinul nr. 340/2001, capitol din care redau primul articol al primei sectiuni.
I. Referitor la încadrarea în grade de invaliditate şi circuitul documentaţiei medicale
1. In vederea pensionării de invaliditate medicul primar si, în lipsa acestuia, medicul specialist, pentru afecţiunea principal invalidanta, care asigura asistenta medicală a bolnavului, atunci când apreciază ca starea de sănătate a acestuia nu ii permite reluarea activităţii profesionale, în limitele maxime de concediu medical prevăzut de lege, cu toate tratamentele medicale recuperatorii aplicate, propune pensionarea de invaliditate, cerând în acest sens avizul cabinetului de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca.
Propunerea la pensionare poate fi solicitată încă din primele zile de boala, în cazul afecţiunilor fără potenţial recuperator.