avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 277 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Din S.A. în S.R.L.
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Din S.A. în S.R.L.

sunt actionar in cadrul unei S.A., din care dețin un procent de 1% din acțiuni, iar celălat acționar deține restul de acțiuni, mai exact de 99%, în total rezultând un număr de 2 acționari. Ulterior, cel care deține majoritatea acțiunilor a schimbat forma juridică a S.A. în S.R.L. fără acordul sau solicitarea prezenței mele în vederea participării la vreo ședință în acest scop. În prezent am fost convocat de către administratorul acestui S.R.L. să particip la o A.G.A. în temeiul art. 111 din Legea 31/1990, cu următoarea ordine de zi: vânzarea unei părți din actuala S.R.L., schimbarea sediului societății, cumpărarea unei suprafețe de teren aflată în concesiune... vreau să stiu ce beneficii pot avea respectiv dezavantaje dacă mă voi prezenta, sau după caz nu. Ce alternative aș avea pentru a iesi din cadrul acestui S.R.L.? Dacă voi ieși din acest S.R.L. voi primi contravaloarea acțiunilor pe care le dețin cotate la nivelul pieții economice sau voi primi partea ce mi se cuvine din estimarea valorii societății raportate la nivelul acțiunilor pe care le dețin. vă mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 14 Noiembrie 2010
stgabipol, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters22713 , utilizator 21:40, 14 Noiembrie 2010
Ce alternative aș avea pentru a iesi din cadrul acestui S.R.L.?

cel mai simplu cesiunea (vanzarea) partilor sociale catre asociatul majoritar
voi primi partea ce mi se cuvine din estimarea valorii societății raportate la nivelul acțiunilor pe care le dețin.

acesta e raspunsul
Daca nu va intelegeti cu asociatul puteti sa cereti tribunalului retragerea din societate in conformitate cu art. 226 din Legea nr. 31/1990, republicata:
(1) Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.

(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din societate asociat, lichidare valersucala valersucala Care sunt demersurile legale de iesire a unui asociat dintr-o societate srl in care detine 50%, in care este si administrator. Asociatul poate cere lichidarea ... (vezi toată discuția)
Cum ies dintr-o societate comerciala daca asociatul meu nu vrea? cioceanu mona cioceanu mona am o societate comerciala cu raspundere limitata. cu 2 asociati cu drepturi depline si amandoi administratori. si cu procent de 50% -50%. cum pot face sa ies ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa ies dintr-o afacere unde am 50% actiuni raluca27 raluca27 am u7n restaurant impreuna cu cineva cu care nu ma mai inteleg,cum pot sa ies din afacere ,pot sa vand partile mele altcuiva pentru ca asociatul meu nu vrea sa ... (vezi toată discuția)