avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz eliberare adeverinta de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz eliberare adeverinta de vechime

Buna ziua,

Am lucrat în perioada 2007-2008 cu contract pentru o firma din Iasi dar fara carte de munca. Urmatorul angajator mi-a facut carte de munca dar cel dintai refuza sa-mi elibereze adeverinta de vechime, in sensul ca ma tot amana. Acum lucrez in Galati. Ce as putea face în sensul acesta, unde as putea sa-l reclam?
Din ce am citit aici pe forum, ma gandeam sa-i trimit o cerere prin posta cu confirmare de primire iar dupa 30 de zile sa fac o plangere, tot prin posta, la Itm Iasi. As putea sa fac lucrul acesta doar in baza confirmarii de primire? Mentionez ca firma in cauza are sediul social pe undeva pe la tara si, din cate stiu eu, si-a restrans activitatea si nu mai are angajati.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: nea_marin , utilizator 20:24, 22 Februarie 2011
Nu la angajator trebuie sa cereti adeverinta de vechime ci trebuie sa faceti o cerere tip la Inspectroratul teritorial de munca Iasi, si o sa va fie trimisa prin posta. Aceasta o depuneti la angajatorul nou care o va depune la itm pentru completarea cartii.
Multumesc de promtitudinea raspunsului, dar mie la Itm Iasi mi-au spus, sa merg la angajator sa cer.
Daca ati incetat raporturile de munca cu acel angajator, eu va recomand ce am scris mai sus, pentru ca lucrez in domeniu si va spun exact ca se poate, fiind tot din Iasi.
In temeiul art 22 din decretul nr 92 /1976 ,soliciati oficial angajatorului sa va elibereze acte pentru dovedirea perioadei prestate in cadrul unitatii
1. Adeverinta trebuie sa o elibereze angajatorul.
2. Daca nu o face adresati-va ITM Iasi cu o sesizare pentru a aplica precederile din Codul muncii:

Art.34 (5) La solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
Art. 276. - (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:

b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

Alte discuții în legătură

Urgent-adeverinta salariat chirita-alina chirita-alina Buna ziua! Am avut un contract de munca, perioada determinata care s-a incheiat la 1 august 2010. In momentul de fata sunt preluata in plata de casa de ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare adeverinta emilia-gabriela emilia-gabriela Buna ziua, Am solicitat in scris si verbal, copie conforma cu originalul dupa cartea de munca, precum si o adeverinta tip pentru banca, pentru a putea lua ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de vechime cosminghe cosminghe Buna ziua, Unde trebuie sa solicit adeverinta de vechime la ITM sau la societatiile la care am muncit? La una din societati am fost dat ... (vezi toată discuția)