1. Din Codul muncii:
Art.34 (5) La solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
Art. 276. - (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
…
b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;
…
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
2. Asadar sesizati ITM sa aplice legea.
In conformitate cu dispozitiile art. 34 alin. (5) din Codul muncii, la solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
Aceste dispozitii se coroboreaza cu dispozitiile art.40 alin.2 lit. h) din acelasi Cod, care prevad ca:
„(2) Angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
(...) h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului; (...).”.
Din interpretarea prevederilor legale citate rezulta ca sintagma „(...) toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului; (...)” se refera la toate datele legate de activitatea in munca a salariatului cum ar fi - perioada lucrata, functia exercitata de salariat, specialitatea, drepturile salariale realizate, sporurile si alte venituri suplimentare, denumirea tuturor sporurilor, procentul sau suma acordata, perioada in care au fost primite sporurile respective, actele normative in baza carora au fost platite respectivele drepturi salariale, precum si mentiunea referitoare la achitarea, de catre angajator, a contributiilor legale la bugetul asigurarilor sociale, asupra veniturilor respective, conditiile de munca - normale, deosebite sau speciale, etc.
Ca urmare, in temeiul acestui text de lege, angajatorul nu poate refuza eliberarea unei adeverinte care sa cuprinda toate datele legate de activitatea sa.