avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... urgent-adeverinta salariat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

urgent-adeverinta salariat

Buna ziua!
Am avut un contract de munca, perioada determinata care s-a incheiat la 1 august 2010. In momentul de fata sunt preluata in plata de casa de asigurari si avand un nou-nascut trebuie sa depun dosarul pentru indemnizatia de crestere copil. In acest sens am nevoie de adeverinta de venit de la fostul angajator, pe care acesta refuza sa mi-o dea. Cui ma pot adresa si care este temeiul legal pe care il pot invoca pentru a-l determina sa-mi elibereze aceasta adeverinta?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:33, 21 Noiembrie 2010
Sesizati oficial ITM ,in temeiul art 22 (1) din decretul nr 92 /1976
1. Din Codul muncii:
Art.34 (5) La solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
Art. 276. - (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:

b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

2. Asadar sesizati ITM sa aplice legea.
In conformitate cu dispozitiile art. 34 alin. (5) din Codul muncii, la solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
Aceste dispozitii se coroboreaza cu dispozitiile art.40 alin.2 lit. h) din acelasi Cod, care prevad ca:
„(2) Angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
(...) h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului; (...).”.
Din interpretarea prevederilor legale citate rezulta ca sintagma „(...) toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului; (...)” se refera la toate datele legate de activitatea in munca a salariatului cum ar fi - perioada lucrata, functia exercitata de salariat, specialitatea, drepturile salariale realizate, sporurile si alte venituri suplimentare, denumirea tuturor sporurilor, procentul sau suma acordata, perioada in care au fost primite sporurile respective, actele normative in baza carora au fost platite respectivele drepturi salariale, precum si mentiunea referitoare la achitarea, de catre angajator, a contributiilor legale la bugetul asigurarilor sociale, asupra veniturilor respective, conditiile de munca - normale, deosebite sau speciale, etc.
Ca urmare, in temeiul acestui text de lege, angajatorul nu poate refuza eliberarea unei adeverinte care sa cuprinda toate datele legate de activitatea sa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz eliberare adeverinta vechime Buburuzsa Buburuzsa Buna ziua! Am lucrat anterior la o societate comerciala, in prezent lucrez in alta parte. Dat fiind faptul ca la locul actual de munca mi s-a pierdut cartea de ... (vezi toată discuția)
Informatii adeverinta de vechime in munca radualex37 radualex37 Am solicitat in scris eliberarea unei adeverinte de vechime in munca de la un fost angajator in 03.08.12 primind confirmarea de primire, acum fiind 31.10.12 si ... (vezi toată discuția)
Intrebare MariusZoltan MariusZoltan Buna , As dorii si eu un raspuns la o intrebare . Pe data de 1 noiembrie 2012 am incetat activitatea prin demisia mea la o societate .La aceasta societate am ... (vezi toată discuția)