avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intrebare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intrebare

Buna , As dorii si eu un raspuns la o intrebare . Pe data de 1 noiembrie 2012 am incetat activitatea prin demisia mea la o societate .La aceasta societate am lucrat 4 ani . Intrebarea mea este daca este posibil sa primesc o adeverinta sau o dovada ca am lucrat acolo deoarece nu am primit nimic scris in acest sens .
Cel mai recent răspuns: MariusZoltan , utilizator 12:39, 5 Noiembrie 2012
In temeiul art. 34 alin. 5 din Codul muncii:

La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

si al art. 8 alin. 3 din HG 500/2011:

La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Art. 9. - (1) Constituie contraventii urmatoarele fapte savarsite de angajatori, persoane fizice sau juridice:
h) refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat;
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
e) cea prevazuta la lit. h) si j) cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei.
(3) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.


Deci cereti in scris angajatorului copie de pe decizia de incetare a c.i.m si adeverinta de vechime. Daca in termen de 15 zile de la data solicitarii nu le primiti, sesizati ITM-ul.
H.G 500/2011
art. 8
3) La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
(4) Documentele sunt eliberate in copie certificata de reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana imputernicita de angajator pentru conformitate cu originalul.

Nu numai ca este posibil sa primiti actele pe care le solicitati, angajatorul este obligat s-o faca.Faceti doar o cerere scrisa in acest sens.:)
VA MULTUMESC !!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatii adeverinta de vechime in munca radualex37 radualex37 Am solicitat in scris eliberarea unei adeverinte de vechime in munca de la un fost angajator in 03.08.12 primind confirmarea de primire, acum fiind 31.10.12 si ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare adeverinta medicala 22.08.2009 22.08.2009 Va solocit a m ajuta cu un raspuns la problema mea, am solicitat societatii unde lucrez o adeverinta ptr medic, ptr internare,angajatorul nu a vrut sa-mi ... (vezi toată discuția)
Eliberare adeverinta salariat invatamant ContSters284944 ContSters284944 Care este termenul in care se poate elibera o adeverinta de salariat ? Este stipulat undeva, in cate zile se poate elibera si la cate adeverinte ai dreptul? ... (vezi toată discuția)