avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... termene de prescriptie pentru gestiune frauduloasa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

termene de prescriptie pentru gestiune frauduloasa

Va rog sa ma ajutati sa aflu raspunsul corect pentru situatia urmatoare:
- exista o expertiza contabila care arata ca administratorul se face vinovat de gestiune frauduloasa,
- s-a depistat acest lucru in 2010, desi administratorul a activat in perioada 2004-2009.
Va rog sa-mi spuneti, daca e dat in judecata pentru gestiune frauduloasa in 2010, cati ani sunt prescrisi din perioada in care a activat?
Am aflat raspunsuri diferite pe aceasta tema, ca depinde de incadrarea juridica, daca e pe civil sau pe penal. Pentru gestiune frauduloasa forma simpla se prescrie ce depaseste 5 ani, pentru gestiune frauduloasa forma agravata 8 ani, pentru delapidare ar fi 10 ani.
Imi puteti spune care este termenul de prescriptie corect?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: mirris , utilizator 17:44, 16 Noiembrie 2010
S-a efectuat o cercetare intr-un dosar penal? Ati fost acuzata oficial de delapidare? Cred ca ar trebui ca userul sa vina cu mai multe detalii, dar din cele expuse se intrevad urmatoarele:
Administratorul asociatiei de locatari sau proprietari are calitatea de functionar în întelesul art.147 alin.2 Cod penal, iar fapta sa de a-si însusi bani sau alte bunuri din patrimoniul acesteia întruneste elementele constitutive ale infractiunii de delapidare prev. de art.215/1 Cod penal,ia nu cea de gestiune frauduloasa.(decizia penala nr.363/R/27.02.2003 -CAB Sectia I Penala).
Daca va referiti la prescriptia raspunderii penale, pentru delapidare termenul este de 15 ani cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii stricte mai mare de 10 ani, iar pedeapsa pentru delapidare este de la 1 la 15 ani...
Institutia prescriptiei raspunderii penale este cauza de inlaturare a raspunderii penale dupa trecerea unui anumit interval de timp prevazut de lege de la data comiterii infractiunii, prin stingerea dreptului statului de a aplica pedeapsa, respectiv a obligatiei infractorului de a suporta consecintele faptei sale.
Prescriptia inlatura raspunderea penala in cazul tuturor infractiunilor cu exceptia celor contra umanitatii.
Sunt prevazute termene de prescriptie a raspunderii penale avand o durata diferita data de gravitatea infractiunii, termene ce se calculeaza de la data savarsirii infractiunii.
-25ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa detentiunii pe viata ;
-20 de ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa detentiunii severe ;
-15 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii stricte mai mare de 10 ani ;
-10 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii stricte mai mare de 5 ani, dar care nu depasesc 10 ani ;
-5 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii stricte intre un an si 5 ani ;
-3 ani, cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii, amenda sub forma zilelor amenda-amenda ori munca in folosul comunitatii.
In cazul infractiunilor continue termenul curge de la data incetarii actiunii sau inactiunii, iar in cazul infractiunilor continuate, de la data savarsirii ultimei actiuni sau inactiuni.
Termenele de prescriptie a raspunderii penale se reduc la jumatate pentru cei care la data savarsirii infractiunii erau minori.
Intreruperea cursului prescriptiei produce efecte fata de toti participantii la infractiune, chair daca actul de intrerupere priveste numai pe unul dintre ei.
Intervenirea unei cauze de suspendare conduce la oprirea cursului prescriptiei de la data aparititei si pana la incetare, prescriptia urmand sa isi reia cursul din ziua in care a incetat cauza de suspendare.
Succes!
Administratorului nu-i ies niste sume, respectiv o suma pe care nu o poate justifica in nici un fel, o alta suma pe care asociatia o datoreaza la furnizori - care nu a fost platita la timp si a atras penalizari de-a lungul anilor si o suma a debitorilor din perioada sa, pe care acestia nu o recunosc, spunand ca au platit-o deja, iar din chitante rezulta ca au dreptate. Asadar, administratorul va trebui sa dea socoteala pentru aceste sume. Ni s-a spus ca daca au trecut 3 ani de la data in care a fost el administrator nu-l mai putem da in judecata, de aceea ma intereseaza termenele de prescriptie. Si inca nu am hotarat ce incadrare juridica sa-i dam - gestiune frauduloasa forma simpla, forma agravata sau delapidare, depinde de clementa adunarii generale.
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Delapidare bluecherys bluecherys dupa cat timp nu mai este valabila o acuzatie de delapidare? adik dupa cati ani , in care sa zicem, nu am primit nici o citatie, pot sa zik ca am scapat de o ... (vezi toată discuția)
Legat de termenul de prescriere hardspirit hardspirit Vreau sa ma interez pentru cineva care a fost condamnat la 5 ani inchisoare pentru art. 2uedia15 cp, alin. 1, pentru o fapta din 2003. O delapidare se ... (vezi toată discuția)
Plangere penala impotriva unui functionar al unei primarii ContSters134265 ContSters134265 Care este termenul maxim in care se poate depune plangere penala impotriva unui functionar al unei primarii, care a intocmit un document care contine date ... (vezi toată discuția)