avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Mi s-a suspendat plata pensiei de invaliditate pentru ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Mi s-a suspendat plata pensiei de invaliditate pentru ca am contract de colaborare

Buna ziua
Sunt disperata si nu stiu ce sa fac.Ieri trebuia sa-mi primesc pensia de boala grad de invalid.2,nerevizuibila de 390ron.Postasul mi-a spus ca nu are ca sa-mi plateasca.Am sunat la casa de pensii,unde cu greu au gasit motivul,apar in ceva registru ca pe septembrie este platit in numele meu cu cnp-ul meu contributia catre fondul de pensii si somaj.Prima data nici nu am stiut despre ce vorbeste,le-am spus ca nu lucrez,nici sa merg nu stiu,nu ies din casa,Doamna de la pensii a spus ca probabil sunt pfa,sau am srl,pentru ca nu apare nume de firma.Dupa ce mi-a spus sa dovedesc ca nu eu am platit si am inchis telefonul,mi-a cazut ,,fisa,,ca de doi ani am incheiat un contract de colaborare pe baza de comision cu un ziar din Oradea,pentru distribuirea ziarului si incasarea abonamentului.De aceea nu am stiut de prima,pentru ca eu doar numele mi-am dat atunci,firma cauta pensionari pentru colaborare,munca este prestata de fiul meu adult.Ce stiu este, ca s-a platit lunar impozit dupa venitul meu de 40RON,dupa 17 abonati.firma nu mi-a spus nimic ca se schimba ceva,ca trebuie sa aleg intre pensie si acest salar mare.Sigur i-am sunat,au spus ca ei au platit ,pentru ca o noua lege le obliga.Am cerut sa mi se desfaca contractul de colaborare.Am cerut explicatii,de ce nu mi-au comunicat ca trebuie sa aleg,sau macar sa stiu ce fac.
Acum sunt fara singurul meu venit,sunt bolnava cronica,dupa un chin cu cancerul,abia mai traiesc si acum nici medicamentele nu le mai pot cumpara.In ce am gresit eu?Ce pot sa fac,care sunt demersurile sa pot avea din nou pensie.
Multumesc anticipat pentru ajutor.Ar fi urgent,sa pot merge cat mai repede sa clarific situatia,dar asi vrea sa nu fiu ,,nepregatita ,,in fata lor.
Cel mai recent răspuns: p.anni , utilizator 02:34, 17 Noiembrie 2010
Ca beneficiar de pensie de invaliditate gradul II, adica lipsita de capacitate de munca, nu aveti dreptul sa cumulati pensia cu alte venituri. Aveti dreptul sa cumulati pensia numai cu veniturile obtinute in calitate de asociat, comanditar sau actionar, atat si nimic mai mult. Preverile legale le puteti citi mai jos:

Art. 92 - Legea nr. 19/2000
(1) Plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care:
.............................
g) beneficiarul unei pensii de invaliditate de gradul I sau II se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi IV lit. b) - f).
Art. 5 - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă şi funcţionarii publici;
II. persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la pct. I;
IV. persoanele care se află în una dintre situaţiile următoare:
a) asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;
e) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
f) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale.


De anuntat nu trebuia sa va anunte nimeni, legea se prezuma a fi cunoscuta in Romania. Dupa ce incetati colaborarea cu ziarul, faceti cerere de repunere in plata a pensiei.
1. Era bine daca fiul dvs. incheia el acel contract de colaborare iar dvs. trebuia sa va interesati daca puteti sau nu sa incheiati acest contract (asa cum ati facut acum).
2. Din pacate nu putem invoca, in apararea noastra, necunoasterea legii si nici altcineva nu este obligat sa ne spuna.
3. Daca va uitati pe decizia de pensie, undeva mai la sfarsit, este un extras din lege, care va atentioneaza, asa cum v-a spus colega mea mai sus.
Multumesc pentru raspuns.Deci eu am gresit,pentru ca nu am auzit de aceste reglementari.Din pacate,sa mai supravietuiesc o zi,ma preocupa cel mai mult si pur si simplu nu m-am gandit ca daca primesc pentru incasarea abonamentelor 40ron,-spun primesc pentru ca mi-am dat numele-imi pot pierde pensia.Totusi nu inteleg ceva,ziarul cu care am acest contract,numit contract de colaborare pe baza de comision,de ce doar din luna septembrie a inceput sa vireze contributiile la somaj si pensii,de ce doar acum a fost asa de important.Am vorbit cu ei,mi-au spus ca trebuia sa precizez ca sunt pensionata,deci ei stiau de la inceput.Deci isi spala mainile.Am mai cautat pe net si am citit ca aceste contracte de colaborare intre o persoana juridica si o persoana fizica,nu au nici o ,,valoare,,nu sunt inregistrate la ITM de exemplu.Asi fi curioasa de la ce data sunt ,,colaboratorul,, lor?Am desfacut contractul de colaborare.Nu stiti cumva unde gasesc un model de cerere pentru repunere in plata pensiei?
Multumesc inca odata.
Ziarul cu care ati avut contractul de colaborare a inceput sa vireze contributiile in urma aparitiei OUG nr. 58/2010, care a modificat Codul fiscal.

Nu va trebuie un model de cerere. Va adresati, simplu, casei de pensii, solicitandu-le ca, in temeiul art. 93, alin. (1) din Legea nr. 19/2000, sa reia plata pensiei. Incepand din decembrie, veti reprimi pensia.
Multumesc mult de tot.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa si pensie de invaliditate gradul ii GHEORHE CRACIUN GHEORHE CRACIUN SUNT PENSIONAR PE CAZ DE BOALA GRADUL 2 .AM UN PFA [DECI FARA CARTE DE MUNCA ,LUCRU PE O PERIOADA DETERMINATA ] (vezi toată discuția)
Infiintarea unui srl de catre un pensionar aly_ioana aly_ioana Buna ziua O persoana ,incadrata in grad grav de handicap,beneficiind totodata de pensie de invaliditate grad 1,cu indemnizatie de insotitor inclusa ... (vezi toată discuția)
Intreprindere individuala in paralel cu pensie de invaliditate gradul ii talpos talpos Mama este pensionara gr.II si as vrea sa fac Intre.Indiv.este corect?? Avand in vedere ca ea ar fi titularul si altcineva ar fi cel care lucreaza. Este de ... (vezi toată discuția)