avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1091 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ajutor inmormantare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ajutor inmormantare

as dori sa stiiu cat este ajutorul de inmormantare si ajutorul de deces
Cel mai recent răspuns: Popa Adrian , Contabil 21:00, 16 Noiembrie 2010
Ajutorul de deces este de aproximativ 1.800 lei si il ridicati de la Casa de Pensii in urma depunerii documentatie solicitate.
Pentru anul 2010, cuantumul ajutorului de deces se stabileste, in cazul:

a) asiguratului sau pensionarului, la 1.836 lei;
b) unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, la 918 lei.

Ajutorul de inmormantare va fi venit neimpozabil atat in cazul angajatului, cat si in cazul altor persoane, daca clauzele din contractele de munca sau prevederile din legi speciale prevad acordarea acestuia.

La nivelul angajatorului, sumele respective vor reprezenta cheltuieli sociale deductibile in limita unei sume stabilite prin aplicarea unei cote de pana la 2% asupra fondului de salarii realizat anual, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Ajutorul de deces
Cuantumul acordat este cel stabilit anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Din acest punct de vedere, ajutorul de deces este un ajutor cu destinatie speciala, suportat din bugetul asigurarilor sociale de stat, si prin urmare un venit neimpozabil in temeiul art. 42 lit. a) din Codul fiscal.

Cuantumul ajutorului de deces nu poate fi mai mic decat valoarea salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010. Pentru anul 2010, cuantumul ajutorului de deces se stabileste, in cazul:

a) asiguratului sau pensionarului, la 1.836 lei;
b) unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, la 918 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor deces daca n-a avut nici o sursa de venit? angelina1 angelina1 va rog frumos daca stie cineva concret, daca tatal meu care a decedat nu avea nici un venit eu pot sa beneficiez de vreun ajutor ?am acest drept sau doar in ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces mililori mililori mama mea a murit acu 2 saptamani,lucra la un liceu ca ingrijitoare.mi-au cerut de la liceu o copie dupa certificatul de deces.as dori sa stiu ce bani se da ,ce ... (vezi toată discuția)
Impozitare ajutor de inmormantare acilutim acilutim care este baza legala care specifica neimpozitarea ajutorului de inmormantare? Lege, HG......... In contractul colectiv de munca la nivel de unitate, unde ... (vezi toată discuția)