avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune solicit solutie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune solicit solutie

Buna ziua,
am urmatoarea inrebare l.a notariat la succesiune cum se respecta articolul 30 din codul familiei in ceea ce priveste sotia nu trebuie sa se respecte si articolul 31 din codul familiei litera b???pentru ca la mine laz sucesiunea tatalui notara nu la respectat decat cel ce privea sotia adicaeste mentionat articolul 30 din codul familiei ,desi unul din apartamente era mostenit de tata prin succesiune de la bunic..ce pot face??:(
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 10:41, 22 Noiembrie 2010
daca ati fi mai explicita ati putea primi un raspuns corect!
Special pt dna Margareta-Buna ziua,
am scris si mai jos una din intrebari este a mea dar am gresit adresa email si nu pot activa contul revin din nou cu intrebarea...cum un notar respecta la succesiune articolul 30 din codul familiei si nu respecta articolul 31 lit b codul familiei,situatia sta cam asa :tata sa recasatorit de 5 ani cu actuala sotie ..ok
eu sunt unic mostenitor al lui bunicul decedat cu 7 ani in urma de pe urma lui tata a ramas cu un apartament si niste actiuni
tata decedeaza inainte sa faca 5 ani cu actuala sotie el deschizand succesiunea bunicului doar cu actiunile chiar cu 3 luni inaintea decesului el fiind bolnav de cancer..eu zic ca a fost pus ..sau ma
i bine zis convins sa deschida succesiunea el stiind ca practic sa deschisa doar pe acele sactiuni pe care lea si vandut apoi chiar in timpul vietii pana sa decedeze si a ramas succesiunea deschisa la un notar ..x...el cumparase un apartament in timpul casatoriei cu sotia actuala dar p;e banii trmisi de matusa mea din america dar cumparat pe numele lui si al sotiei.Ce mostenesc eu ce mosteneste sotia este intrebarea....mebtionez ca el timp de 7 ani nu a deschis succesiunea ci acum cu 3 luni inaintea decesului..decisunt 2 apartamente unul mostenit de la bunicul dar cu seuccesiunea descisa pe acele actiuni doar si cel cumparat in timpul casatoriei..astept raspuns va rog...eu cred ca notara este mana in mana cu sotia..notara unde sa deschis succesiunea bunicului zic..ca poftim articlolul 30 cf la aplicat articolul 31 lib cf nu ..de ce??? ce solutii am???sau mai bine zis lamuritima dvs ce mostenesc eu si ce sotia ..multumiri anticipate.Mihaela
Soția defunctului moștenește 1/4 din toate bunurile care sunt în patrimoniul lui indiferent de modul și momentul în care au fost dobândite acestea. Restul de 3/4 le primesc toți copiii defunctului. Art. 31 lit. b a fost valabil pe perioada în care tatăl dumneavoastră a fost în viață. Putea dispune liber și singur de bunurile moștenite de el. După deces TOATÃ averea se împarte între soție și copii în cazul în care defunctul nu a dispus altfel (dacă nu a lăsat testament).
Cele doua imobile au regimuri juridice diferite .Am inteles ca primul imobil a ramas mostenire de la bunic tatalui dvs. ,chiar daca el nu este mentionat in certificatul de mostenitor, impreuna cu actiunile. Cel de al doilea apartament a fost cumparat de tatal dvs. in timul casatoriei cu cea de a doua sotie si este bun comun al acestora in cote egale .Mai precis masa succesorala se compune din apartamentul ramas de la bunic ce va trece in intregime mai intai in patrimoniul tatalui dvs. printr-un supliment la certificatul de mostenitor de pe urma bunicului, si din cota de 1/2 din cel; de-al doilea apartament care este dobandit impreuna cu sotia.Cealalta cota de 1/2 este bun proipriu al sotiei supravietuitoare.Din masa succesorala dvs. aveti dreptul la 3/4 si sotia tatalui dvs. la 1/4 . In caz de neintelegeri va trebui sa va adresati instantei , notarul nu poate sa elibereze certificatul decat cu acordul partilor.
Av.,Ioana Cazacu 0766525202
mai exact va rog am inteles ..3/4 din masa succesorala eu si 1/4 din masa succesorala sotia ..dar mai exact asta inseamna cat ii revenea din apartamentul bunicului si cat ii revenea din 1/2 partea tatalui din apartament..cu foarte foarte multe multumiri.Mihaela

Alte discuții în legătură

Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Succesiune IONY1972 IONY1972 Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)
Mostenirea dupa decesul tatalui lumiplai lumiplai BUNA ZIUA MA NUMESC LUMINITA SI VA ROG SA MA AJUTATI CU UN RASPUNS LA PROBLEMA MEA. PARINTII MEI AU FOST CASATORITI TIMP DE 2 ANI. DIN CASATORIA LOR ... (vezi toată discuția)