avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... abandon de familie rea credinta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

abandon de familie rea credinta

Buna,
va rog sa ma ajutati cu un sfat, anume:eu sunt divortata prin sentinta definitiva din luna Dec 07. Ex sotul imi datoreaza pensie alimentara (pentru minorul ce mi-a fost incredintat) din luna mai 07 cand a fost depus dosarul de divort. Nu am primit nici un ban pana in prezent, iar el nu munceste cu carte de munca. Spuneti-mi se poate considera rea credinta faptul ca nu munceste? Am vreo sansa in aceasta tara anarhica si fara moralitate sa recuperez ceva?
Va multumesc foarte mult pentru orice sfat cat de mic.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:22, 24 Februarie 2008
Depuneti o plangere la politie pentru abandon de familie.
Neplata cu rea-credinta, timp de 2 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca constituie infractiunea de abandon de familie. Infracţiunea de abandon de familie prevăzută în art. 305 alin. (1) lit. c) C. pen., fiind o infracţiune continuă, data săvârşirii infracţiunii în raport cu care se stabileşte incidenţa legilor de graţiere este cea a epuizării infracţiunii constând fie în plata pensiei de întreţinere, fie în condamnarea inculpatului.
In cazul abandonului de familie, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Daca partile nu s-au impacat dar, in cursul judecatii, inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul cand stabileste vinovatia, pronunta impotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
1)suspendarea conditionata a executarii pedepsei este lasata la atitudinea instantei, aceastad in urma nu este obligata sa o dispuna.
2)in privinta problemei sotului care nu munceste, nu intereseaza acest fapt: daca sotul are capacitate de munca si nu munceste, nu este exonerat de obligatia de intretinere.
conditii cumulative ptr creditorul obligatiei de intretinere(sotul): sa aiba capacitatea de munca si sa existe starea de nevoie a debitorului (care este stabilita deja prin hotararea judecatoreasca).
3)legea art.305 lit c cod penal stabileste ca exista infractiunea de abandon de familie pentru "neplata cu rea-credinta, timp de 2 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.". asadar, avem obligatie de intretinere, dar ce inseamna rea-credinta. in primul rand trebuie dovedita de dvs aceasta rea-credinta, in al doilea rand nu exista rea credinta in cazul in care sotul se gaseste in imposibilitate de a plati intretinerea. simplul fapt ca nu se angajeaza, desi are capacitate de munca, nu este de natura sa il faca pe acesta de buna-credinta.

*sotul= ex-sotul
Daca nu lucreaza cu CIM, mai greu cred ca obtineti ceva pt.copil chiar daca faceti o plangere penala pt abandon de familie. Incercati la finante, poate aflati ca realizeaza venituri din proprietati, (de ex inchirieri )sau alte activitati , ( poate este autorizat sa desfasoare o anumita activitate ).
In situatia in care s-ar dovedi existenta altor venituri contributia aferenta acestor venituri nu mai corespunde cu contributia stabilita de instanta, respectiv 1/4 din veniturile nete obtinute de parat calculate la salariul minim pe economie.
Va multumesc tuturor.
Ideea e ca sigur nu lucreaza. Traieste din veniturile viitoarei sotii si duc o viata de lux.Nu sunt frustrata de viata lor insa eu ma chinui zi de zi sa fac fata problemelor materiale.Nu am o situatie financiara stralucita. Am sa ma duc sa depun totusi o plangere. Stiti cumva cum ar trebui sa procedez? Trebuie sa o depun cu nr de inregistrare?Am citit la alte topicuri ca poate dura ani de zile pana politia reactioneaza si ca se taraganeaza anchetele la nesfarsit. Asta m-a infuriat teribil. Copii astia care sunt pur si simplu abandonati si a caror suferinta sufleteasca va fi toata viata chiar nu au nici un drept in tara acesta?Principala vinovata poate sunt eu ca i-am dat nastere X-( asta-i replica principala pe care o primesc. Pana la urma exista sau nu drepturile copilului. Concret credeti ca am vreo sansa? Va multumesc sunteti chiar singurul meu sprijin.

Alte discuții în legătură

Cine imi plateste pensia alimentara pt minor? andd andd buna seara,am o intrebare daca ma poate lamuri cineva.am divortat anul trecut in august desi am iregistrat cererea de divort din 2010,sotul meu a fost obligat ... (vezi toată discuția)
Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)
Executare silita pensie intretinere copil gigelas gigelas Daca sotul,care trebuie sa plateasca pensia de intretinere pt.copil,nu are niciun fel de venit,nici bunuri pe numele lui,cum se poate totusi executa ... (vezi toată discuția)