avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Contract de parteneriat/contract de productie - ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Contract de parteneriat/contract de productie - incidenta art. 70 alin 1 din Legea 8/1996

Buna ziua,

Stie cineva sa-mi spuna daca un contract de parteneriat incheiat cu o societatea care se ocupa de inregistrari audiovizuale poate fi interpretat ca fiind un contract de productie si confera dreptul acestei societati de a utiliza opera audiovizuala realizata.

Precizez ca in contract se mentioneaza ca societatea respectiva va suporta cheltuielile de productie legate de inregistrarile video si audio a unui eveniment cultural.

De asemenea, nu se face mentiune cui ii revin drepturile de autor asupra productie.

Fata de lipsa acestor mentiuni, se poate interpreta ca sunt incidente in contract prevederile de la art. 70 alin 1 din Legea 8/1996 in sensul ca in lipsa unor clauze contrare se prezuma ca titularii drepturilor de autor au cedat drepturile exclusive de utilizare a operei audiovizuale in ansamblul ei??

Multumesc
Cel mai recent răspuns: sorina.scurtu , utilizator 18:44, 19 Noiembrie 2010
buna ziua

o intrebare- in afara cheltuielilor de productie si organizare a evenimentelor, prevede cumva contractul o clauza care reglementeaza plata unei remuneratii pe care societatea de productie o datoreaza autorilor?

In caz negativ, consider ca exista un motiv de denuntare a contractului.
In contract nu se prevede nimic cu privire la remuneratiile datorate de autorilor, insa nici nu se mentioneaza cine are dreptul de autor cu privire la opera audiovizuala.

Ideea este ca societatea care a filmat evenimentul a postat ulterior un fragment din inregistrare pe youtube ca si cum ar fi o productie a sa, fara acordul organizatorului.

Adica s-a comportat ca un producator prezumat.

Intentia noastra a fost sa dam contractului caracterul de contract de prestari servicii si nu de contract de productie.
Si intrebarea este cum putem sa si dovedim acest lucru, astfel incat sa nu mai apara astfel de filmulete si cu atat mai putin sub numele societatii care a filmat evenimentul.

De asemenea, cum putem arata ca inregistrarea este o opera audiovizuala insa a noastra si nu a persoanei care a filmat evenimentul?

In schimbul filmarii evenimentului noi ne-am obligat sa promovam imaginea societatii care a filmat evenimentul si am si facut acest lucru.

Multumesc anticipat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interpretare articole legea 8/1996 creis creis 1) cine pot fi titularii drepturilor de exploatare si ce sunt acestea mai exact? 2) [i]\"Art. 34. — (1) Nu constituie o incalcare a dreptului de autor, ... (vezi toată discuția)
Audiobook - drepturi de autor Alexaaaandra Alexaaaandra Buna seara, Am o perioada de când investesc bani in cărți și ma gândeam la crearea unui Podcast/canal YouTube/aplicație de audiobook, însă nu știu ... (vezi toată discuția)
Drept de autor piradu piradu Ce am de facut in cazul in care apare si se comercializeaza un DVD cu un film care contine in proportie de 25% interviuri filmate de mine, pentru care nu am ... (vezi toată discuția)