avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Valorificare bunuri abandonate cu cota indiviza
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Valorificare bunuri abandonate cu cota indiviza

Salut,

Sunt proprietarul parterului unui imobil P+1, si a unei cote indiviza de 1/2 din teren ( exista si teren liber
de constructie circa 80mp ). Bunul de la etaj a fost declarat bun abandonat si urmeaza a fi valorificat de catre stat intr-o licitatie publica. Legea pe baza carei se face aceasta valorificare este O.G. nr. 14 din 31/01/2007, iar normele metodologice sunt aprobate prin H. 731 din 04/07/2007.
Exista in H.731 la art. 22, alin(6) care spune asa:
"Bunurile imobile detinute de stat in cota indiviza se valorifica direct catre coproprietari, daca acestia ofera cel putin pretul stabilit de comisia de evaluare pe baza raportului de expertiza tehnica sau de evaluare, in termen de 30 de zile de la data instiintarii in acest sens de catre organele de valorificare, si achita integral suma in termen de 60 de zile de la data depunerii ofertei de cumparare. In caz contrar, se procedeaza la valorificarea imobilului prin licitatie publica."
Intrebarea mea este asa: ma calific pentru valorificare directa ca coproprietar de teren, dar nefiind coproprietar pe constructie? ( cu exceptia acoperisului, restul totul este separat.. intrare..acces..etc )

Cel mai recent răspuns: mhulea , utilizator 08:37, 1 Martie 2008
mhulea a scris:



Bunul de la etaj a fost declarat bun abandonat si urmeaza a fi valorificat de catre stat
Exista in H.731 la art. 22, alin(6) care spune asa:
"Bunurile imobile detinute de stat in cota indiviza se valorifica direct catre coproprietari


Cred ca aici legea refera la coproprietatea asupra bunului principal (etajul). Terenul in cauza este in coproprietate fortata si perpetua (accesoriu bunului principal: parterul si respectiv etajul).
Ori dvs nu sunteti coproprietar al etajului.

Eu zic ca acesta este ratiunea legii (fara a avea pretentia ca altii nu vor gasi in ea alte ratiuni, ca sa nu le zic altfel). Sunt situatii in care numai o cota parte dintr-un bun intra in proprietatea statului. De exemplu cota parte ce a apartinut unui decedat fara mostenitori. Si atunci ar fi logic ca intai sa incerci sa vinzi celui ce detine cealalta parte. Si care ar putea, de altfel, sa ceara iesirea din indiviziune cu statul.
Ultima modificare: Marți, 26 Februarie 2008
romascanu, moderator
Initial a existat achizita terenului, dupa care o singura familie a facut o constructie pe o anumite parte din teren. In interiorul familie s-a facut un partaj voluntar in urma unei succesiuni, astfel s-a ajuns la 2 apartamente independente.De asta ma gandesc ca terenul nu e chiar o coproprietate fortata existand si parte libera de constructie (curtea).
Eu vreau sa gasesc o formula prin care sa ma ajute acest aliniat, pentru
ca eu reprezint familia care a construit casa si imi doresc foarte mult sa reintregesc proprietatea strabunicilor mei ( fara sa ajung intr-o licitatie unde nu mai am nici un fel de control), in timp ce partea a doua a suferit un parcurs foarte ciudat dupa ce a fost vanduta si intr-un final abandonata cf. legii.
So, nici o sansa?
Am uitat sa mai mentionez un criteriu aditional pentru care valorificare se face prioritar catre o anumita persoana:

Art. 22 (3):
Bunurile imobile intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului, grevate de datorii inscrise in pasivul succesoral, pot fi valorificate direct catre titularul dreptului de creanta, cu conditia ca acesta sa isi exprime optiunea de cumparare si sa ofere pretul stabilit de cosmisia de evaluare in baza raportului de expertiza tehnica sau de evaluare, in termen de 30 de zile de la data primirii instiintarii in acest sens din partea organului de valorificare. In acest caz, creanta asupra statului, atestata de certificatul de vacanta csuccesorala, se sting prin compensare cu creanta statului asupra cumparatorului, reprezentand contravaloarea imobilului, in conformitate cu O.G. nr. 92/2003..."

Acum cazul meu concret este asa: Etajul a fost si abandonat fizic si prin faptul ca nu a fost intretinut, reparat la timp, am parte de daune asupra parterului ( zugraveala distrusa..etc.. am inclusiv un raport facut de un expert anevar care a constatat problemele ). Pot sa me leg cumva de acest lucru? statul practic este proprietar in urma unei hotararii judecatoresti de prin mai 2006. Adica reusesc sa imi fac vreo creanta care sa ii oblige sa imi valorifice mie prioritar etajul?
Subiect inchis?
Eu nu inteleg: de ce ati lasat bunul abandonat si nu l-ati folosit dv.?
Ca va puteati folosi, atunci, de alte prevederi legale.
Situatia e ca dv. nu v-ati interesat de bun pana cand a venit statul si-a zis ca-i abandonat, sau cum?

Alte discuții în legătură

Partaj teren cu constructie p + e. coproprietari pe teren, cote inegale. ce drepturi au la curte ? mincu mincu [b]Problema mea[/b] : Partaj judiciar teren cu constructie situata in centrul curtii, cu 2 coproprietari. Prin contractul initial de v / c a terenului ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviză: am cumpărat o jumătate din parterul unei case + etajul și mansarda în totalitate. am cotă indiviză pe partea de sub jumătatea de parter care nu e a mea? andreea2016guest andreea2016guest Buna seara! Am cumparat o casa cu jumatate de parter, etaj si mansarda, dar cealalta jumatate din parter apartine unui alt proprietar cu alta intrare/curte si ... (vezi toată discuția)
Sad cumparat cu legea 550/2002 neo871 neo871 Buna ziua, Am cuparat un spatiu cu alta destinatie in baza legii nr. 550/2002. In contract se spune ca am devenit (de fapt societatea mea) proprietarul unei ... (vezi toată discuția)