avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Validitate act aditional clauza 10000 ron daca plec in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Validitate act aditional clauza 10000 ron daca plec in 3 ani

Buna ziua ,

Am primit o somatie de plata urmand a fii dat in judecata de la compania pentru care am muncit anterior . La angajare, am semnat si un act aditional care cuprinde o clauza prin care ma oblig sa lucrez la aceasta companie timp de 3 ani iar in cazul in care renunt la contract sa achit suma de 10000 ron .
Mentionez ca nu am avut traininguri in aceasta firma decat o istruire de 2 ore fapt pentru care pe somatie se cere si suma de 83 lei .
Astfel totalul este de 10083 de ron din care cei 10000 se cer in baza actului aditional invocand perioada de 3 ani
Am lucrat la ei timp de 6 luni dp care mi am dat demisia cu preaviz de 15 zile si plecat la noul loc de munca .
Avand in vedere ca in somatie este mentionat un termen de 5 zile in care sa virez banii altfel voi fii actionat in judecata pentru solutionare diferendului as dori sa stiu
ce as putea face in acest sens si dk clauza este sau nu valida respectiv care sunt sansele .
Va multumesc frumos .


Cel mai recent răspuns: Adrian Marin , Consilier juridic 22:38, 22 Noiembrie 2010
Clauza este aberanta; mai ales daca nu au investit nimic in trainingul angajatului.
Eu nu cred ca se vor duce in instanta, au sanse minime; dar daca se duc va recomand sa va luati un avocat.
practic ei nu au nici o sansa de castig,...deci stati relativ linistit, totusi daca sunteti actionat in judecata, luati-va un avocat ca sa aveti intradevar sanse reale sa castigati procesul... cu atat mai mult cu cat nu s-a organizat un curs de formare profesionala, suma ceruta nu se justifica.
Somatia este facuta ca sa va intimideze....lasati-i sa va dea in judecata si dupa aceea veti vedea exact cum au formulat actiunea si , ca atare , veti sti cum sa va aparati....
Nu platiti nici un leu fiindca ar insemna recunoasterea debitului....
B-)
Este un gest imoral si nimeni nu se poate prevala in fata instantei de propria imoralitate pentru a castiga un drept. In situatia in care va actioneaza in instanta va recomand si eu sa va angajati un avocat.
Daca este vorba de clauza de neconcurenta, lecturati mai jos:

Clauza de neconcurenta îl obliga pe salariat ca dupa încetarea contractului individual de munca sa nu presteze, în interesul propriu sau al unui tert, o activitate care se afla în concurenta cu cea prestata la angajatorul sau ori sa nu presteze o activitate în interes propriu sau în favoarea unui tert care se afla în relatii de concurenta cu angajatorul sau si îl obliga pe angajator sa îi plateasca salariatului o indemnizatie lunara.
Clauza de neconcurenta îsi produce efectele NUMAI DACA în cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute în mod EXPRES activitatile care sunt interzise salariatului, cuantumul indemnizatiei, perioada, tertii interzisi si aria geografica unde salariatul poate fi în reala competitie cu angajatorul.
Indemnizatia datorata salariatului se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni. Indemnizatia trebuie platita întocmai si la timp, pe durata prevazuta în contract.
Clauza de neconcurenta îsi produce efectele pâna la cel mult 2 ani de la data încetarii contractului individual de munca. Aceasta prevedere legala nu se aplica în cazurile în care încetarea contractului individual de munca s-a produs de drept cu exceptia cazurilor prevazute la art.56 lit.d) (comunicarea deciziei de pensionare), lit.f) (reintegrarea titularului postului), lit.g) (condamnare penala privativa de libertate), lit.h) (retragere aviz/autorizatie) si lit.j) (la expirarea termenului, pentru CIM pe durata determinata) ori a intervenit din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Indemnizatia de neconcurenta lunara nu este de natura salariala si este deductibila din profitul impozabil. Se impoziteaza la persoana beneficiara.
Clauza de neconcurenta nu poate avea ca efect interzicerea în mod absolut a exercitarii profesiei salariatului sau a specializarii pe care o detine.
La sesizarea salariatului sau a inspectorului teritorial de munca, instanta competenta poate diminua efectele clauzei de neconcurenta.
În cazul nerespectarii, cu vinovatie, a clauzei de neconcurenta, salariatul poate fi obligat la restituirea indemnizatiei si, dupa caz, la daune - interese corespunzatoare prejudiciului pe care l-a produs angajatorul.

Alte discuții în legătură

Clauze din ,,fisa postului,, busubianca busubianca Daca in ,,Fisa postului,, exista un paragraf care stipuleaza ca dupa plecarea de la o firma, timp de 1 an de zile nu te poti angaja la o firma de acelasi ... (vezi toată discuția)
Impozitare plata clauza neconcurenta laurentiupopovici laurentiupopovici Am semnat cu angajatorul clauza de neconcurenta in valoare de 10000 lei din care am primit 5450 lei in cont. In actul aditional nu se mentioneaza faptul ca ... (vezi toată discuția)
Clauza neconcurenta ionutz_86 ionutz_86 Buna ziua, Pe parcursul actualului job am semnat un adițional de mărire de salariu dar in care apare su clauza de neconcurenta. Se specifica codurile caen ... (vezi toată discuția)