Vreau sa supun atentiei urmatorul caz:
Detin un teren agricol extravilan, cu tot ce inseamna acte (titlu de proprietate, mostenire) de mai multa vreme. Au fost ani in care l-am muncit dar in ultimii ani nu. Pe o parte din acest teren cresc salcami pe care ii tai in fiecare an si fac araci de vie din ei. Anul acesta a venit un vecin care detine un loc langa si a taiat toti aracii, inclusiv ai mei.
Am fost la politie, am mers la el acasa, a recunoscut fapta. Politistul a incercat sa scape de hartii mediind conflictul. Am acceptat sa o las balta cu conditia sa-mi dea partea mea inapoi. Toate bune si frumoase pana la imparteala. Aici am constatat ca eu aveam f putini araci comparativ cu el care are o suprafata de 3 ori mai mica ca a mea.
Nu am acceptat acest lucru drept pentru care am decis sa fac plangere la politie.
Plangerea o sa o depun maine, 28 02 2008.
Ce intrebare am eu: Fapta se incadreaza la furt calificat sau nu.
Politistul poate sa dea o rezolutie de neincepere urmarire penala sau nu.
Daca nu-mi comvine rezolutia, care este urmatorul pas pe care trebuie sa il fac? nu vreau sa o las balta indiferent de costuri.
Fapta vecinului se incadreaza la furt simplu, daca a participat singur la savarsirea faptei, in timpul zilei si nu a trebuit sa intre pe teren prin escaladarea gardului, etc.
Va sfatuiesc sa depuneti plangerea penala la Parchetul care supravegheaza Postul de Politie si nu direct la politie, pentru a evita riscul de a nu va inregistra plangerea.
Este posibil ca plangerea in final sa ajunga la acest post de politie, iar politistul din sat sa efectueze actele premergatoare inceperii urmaririi penale (acesta in fapt este unul nelega deoarece agentii de politie de la posturile comunale nu fac parte din Politia Judiciara si nu au dreptul sa efectueze acte de urmarire penala). Deasemenea acesta poate propune procurorului solutia de NUP, insa doar procurorul este cel care va aproba sau nu propunerea politiei.
Impotriva rezolutiei/ordonantelor procurorului se poate face plangere la instanta competenta.
Oricum, in cazul de fata politistul a savarsit cel putin o abatere disciplinara. Acesta fiind instiintat despre savarsirea unei fapte penale, pentru care nu este necesara plangerea prealabila, trebuia si avea chiar obligatia de a efectua cercetarea la fata locului.
Multumesc pentru sfaturi.
Fapta s-a petrecut in timpul zilei. A fost la locul faptei impreuna cu alte persoane angajate la munca cu ziua si la final a venit baiatul lui cu tractorul si a incarcat tot.
Lucrurile se complica destul de mult (le-am aflat si eu astazi):
In primul rand politistul din sat este foarte bun prieten cu el.
In al doilea rand eu stau foarte greu la capitolul martori (am o singura persoana care l-a vazut acolo taind aracii insa o poate da oricand cotita ca era pe terenul lui si nu al meu, intre proprietati nu exista o limita distinctiva - gard sau altceva)
Nu stiu cine erau persoanele care le-a avut la munca in ziua respectiva insa incerc sa aflu.
Intrebare: Persoanele angajate sa faca treaba asta pot fi pasibili de pedeapsa?
Intrebare 2: dupa depunerea plangerii penale aceasta mai poate fi oprita cumva in cazul impacarii partilor?
Intrebare 3: politistul care a mers la el la poarta si in fata caruia a recunoscut verbal fapta poate fi citat ca martor in proces?
Ce sfaturi imi puteti da pentru a contracara toate franele care-mi vor fi puse de catre politistul din comuna? Practic paguba este nesemnificativa comparativ cu ceea ce sa urmeze ca si cheltuieli materiale. Pe mine ma interseaza in primul rand sa dau o lectie pentru a opri avalansa de furturi de pe camp deoarece nu e prima data cand o patesc si sentimentul pe care il ai dupa ce ai muncit o vara intreaga si vezi ca ti-a disparut recolta este foarte greu de descris. Parintii mei muncesc destul de mult si satisfactiile materiale nu sunt nici pe departe pe masura eforturilor.
Care sunt sansele sa obtin o condamnare penala pentru faptas, fie ea o simpla amenda . Este posibil ca speta sa se solutioneze numai cu o amenda contraventionala?
Este treaba politistului sa gaseasca dovezi in dosarul care se va forma. Persoanele care au fost acolo pot fi pedepsite daca se dovedeste ca stiau ca fura. Faceti si o evaluare a pagubei in plangere.
1. angajatii faptuitorului pot raspunde penal doar daca se dovedeste ca au cunoscut faptul ca materialul lemnaos nu apartinea acestuia din urma. Aspect insa greu de dovedit. Va sfatuiesc, daca identificati acesti angajati sa-i folositi ca martori, impotriva faptuitorului, in sensul ca acestia sa fie audiati cu privire la ridicarea materialului lemnos, data, numarul de arbori, locul efectiv, depozitare, etc.
2. In cazul infractiunii de furt nu opereaza retragerea plangerii;
3.Nu. Politistul respectiv nu poate fi audiat ca martor. Acesta va intocmi un Raport, care se va anexa la lucrarea penala existenta, in care va face precizari cu privire la primele verificari respectiv cu privire la recunoasterea faptuitorului.
Pentru a contracara actiunile politistilor din comuna, cereti in plangerea adresata Parchetului, ca cercetarea sa fie efectuata de catre Serviciul Ordine Publica de La Politia Judeteana, care arondeaza Postul de Politie si aratati si temerile dvs.
Este posibil daca arborii respectivi fac parte din cei prevazuti in Codul Silvic (legea nr.26/1996), si nu sunt indeplinite conditiile din lege respectiv,
ART. 97
Taierea sau scoaterea din radacini, fara drept, de arbori, puieti sau lastari din fondul forestier national sau de pe terenurile cu vegetatie forestiera prevazute la art. 6, daca valoarea pagubei este de peste 5 ori mai mare decit pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior sau daca valoarea pagubei este sub aceasta limita, dar fapta a fost savirsita de cel putin doua ori in intervalul de 2 ani, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 4 ani sau cu amenda.
Daca fapta a avut ca urmare o paguba in valoare de peste 20 de ori mai mare decit pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior, pedeapsa este inchisoarea de la 1 la 5 ani.
Cind fapta a avut ca urmare o paguba in valoare de peste 50 de ori mai mare decit pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.
Maximul pedepselor prevazute la alin. 1-3 se majoreaza cu 3 ani, in cazul in care faptele au fost savirsite in urmatoarele imprejurari:
a) de doua sau mai multe persoane impreuna;
b) de o persoana avind asupra sa o arma sau substante chimice periculoase;
c) in timpul noptii;
d) in arii forestiere protejate.
Tentativa se pedepseste.
ART. 98
Furtul de arbori doboriti sau rupti de fenomene naturale, ori de arbori, puieti sau lastari care au fost taiati ori scosi din radacini, cu sau fara drept, din fondul forestier national sau de pe terenurile cu vegetatie forestiera prevazute la art. 6, daca valoarea pagubei este de peste 5 ori mai mare decit pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior, ori daca valoarea pagubei este sub aceasta limita, dar fapta a fost savirsita de cel putin doua ori in interval de 2 ani, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani sau cu amenda.
Daca fapta a avut ca urmare o paguba in valoare de peste 20 de ori mai mare decit pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.
Cind fapta a avut ca urmare o paguba in valoare de peste 50 de ori mai mare decit pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani.
In cazul in care furtul a fost savirsit in imprejurarile mentionate la art. 97 alin. 4, maximul pedepselor prevazute in alineatele precedente se majoreaza cu 3 ani.
Mijloacele de transport si uneltele folosite care au servit la savirsirea infractiunii sint supuse confiscarii speciale in conditiile prevazute la art. 118 din Codul penal.
Tentativa se pedepseste.
In orice caz, faceti propriile cercetari in zona, sa aflati numele martorilor pentru a depune o plangere intemeiata, altfel aceasta va zace in sertarul Politiei si va primi un NUP peste 2, 3 ani.
In opinia mea este vorba de un furt dar ceea ce va decide procurorul este f greu de anicipat daca nu ne spuneti si valoarea prejudicului creat prin savarsirea infractiunii.
Aveti dreptul de a face plangere impotriva a ceea ce decide procurorul.Termenul este relativ scurt si se calculeaza de la comunicarea ordonantei.
Intrebarea mea este urmatoarea : ce aveti de castigat din toata aceasta poveste ?
Autosesizare
filipf16
poate politia s-a s-e autosesizeze in a controla modul in care se face exploatarea masei lemnoase pe o propietate privata (padure privata) rog referinte legale ... (vezi toată discuția)
Despagubiri civile
Constiuli
Buna ziua ! Am o nelamurire in ceea ce priveste executarea silita a despagubirilor civile . Cine urmareste in vederea executarii civile despagubirile civile ? ... (vezi toată discuția)