avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită DESPAGUBIRI CIVILE
Discuție deschisă în Executare silită

DESPAGUBIRI CIVILE

Buna ziua ! Am o nelamurire in ceea ce priveste executarea silita a despagubirilor civile . Cine urmareste in vederea executarii civile despagubirile civile ? Primariile sau administratiile fiscale? Procesele verbale de contraventie in care amenzile contraventionale sunt insotite de despagubiri civile, ma refer in principal la procesele verbale emise de ocolul silvic, unde trebuie trimise pt. executare silita? La primarie sau la adm. fin. publice?
Ultima modificare: Vineri, 19 Februarie 2010
ContSters20980, utilizator
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 10:05, 3 Martie 2010
Interventie moderator - User Constiuli
Va rog sa va editati mesajul in sensul scrierii cu litere mici a textului deoarece tocmai ati incalcat Regulamentul de postare.
De ce tipati la noi?V-am suparat cu ceva?

In alta ordine de idei, mesajul dvs. este neclar...despre ce despagubiri civile cuprinse in p.v. de contraventie vorbiti?Precizati-ne in mod concret despre ce este vorba.

P.v. de constatare a contraventiilor, de regula, sunt trimise la Administratia financiara de la "adresa domiciliului fiscal al contravenientului" care incepe si executarea silita.



Ultima modificare: Vineri, 19 Februarie 2010
Iuliana Cermak, Avocat
Este vorba despre despagubirile civile pe care le stabileste ocolul silvic si care nu stiu de ce sunt trimise la Primarie in vederea executarii silite. Pv-urile de constatare a contraventiilor, in cazul pers. fizice e clar, Primaria le primeste, amenzile contraventionale se urmaresc si incaseaza de catre casieriile Primariilor, iar banii incasati din amz. contraventionale intra in bugetul local. Dar despagubirile civile????
Conform Codului Silvic al Romaniei, despagubirile civile despre care dvs. vorbiti, reprezinta de fapt "prejudiciu":

"Art. 104. - Incalcarea prevederilor prezentului cod atrage, dupa caz, raspunderea disciplinara, materiala, civila, contraventionala sau penala, potrivit legii.

Art. 105. - (1) Prejudiciul adus padurii, denumit in continuare prejudiciu, indiferent de natura juridica a proprietatii si de suprafata padurii avuta in proprietate, se evalueaza potrivit legii.
(2) Valoarea prejudiciilor din padurile incadrate prin amenajamentul silvic in grupa I functionala, din perdelele forestiere de protectie si din jnepenisuri se stabileste prin multiplicarea de doua ori a valorii obtinute potrivit legii.
(3) In situatiile in care prejudiciul evaluat potrivit prevederilor alin. (1) si (2) nu a fost recuperat de ocolul silvic care asigura serviciile silvice sau administrarea padurii, acesta se recupereaza de autoritatea publica centrala pentru finante publice, ca reprezentant al statului roman.
(4) Prejudiciul prevazut la alin. (1) se evalueaza de personalul silvic imputernicit potrivit legii.
(5) Sumele reprezentand contravaloarea prejudiciului care se recupereaza se distribuie in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Art. 106. - (1) Reducerea suprafetei fondului forestier national fara respectarea dispozitiilor art. 36 si 37 constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu amenda.
(2) Cu pedeapsa prevazuta la alin. (1) se sanctioneaza si schimbarea destinatiei obiectivului pentru care s-a obtinut aprobarea de scoatere din fondul forestier national sau de ocupare a fondului forestier national, daca schimbarea destinatiei se produce in termen de 5 ani de la aprobarea scoaterii din fondul forestier.
(3) Autorul faptelor prevazute la alin. (1) si (2) este obligat sa elibereze terenul forestier de orice constructii sau instalatii amplasate ilegal.
(4) Reinstalarea vegetatiei forestiere se executa, pe cheltuiala autorului faptelor prevazute la alin. (1) si (2), de catre ocolul silvic care realizeaza serviciile silvice sau administrarea padurii respective, pe amplasamentul care face obiectul infractiunii.

Art. 107. - Ocuparea fara drept, in intregime sau in parte, a unor suprafete din fondul forestier national constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.

Art. 108. - (1) Taierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din radacini, fara drept, de arbori, puieti sau lastari din fondul forestier national si din vegetatia forestiera situata pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate, constituie infractiune silvica si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cu inchisoare de la 6 luni la 4 ani sau cu amenda, daca valoarea prejudiciului produs este de cel putin 5 ori mai mare decat pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior la data constatarii faptei;
b) cu inchisoare de la 6 luni la 4 ani, daca valoarea prejudiciului produs este mai mica decat limita prevazuta la lit. a), dar fapta a fost savarsita de cel putin doua ori in interval de un an, iar valoarea cumulata a prejudiciului produs depaseste limita prevazuta la lit. a);
c) cu inchisoare de la 2 ani la 6 ani, daca valoarea prejudiciului produs este de cel putin 20 de ori mai mare decat pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior la data constatarii faptei;
d) cu inchisoare de la 4 ani la 16 ani, daca valoarea prejudiciului produs este de cel putin 50 de ori mai mare decat pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior, la data constatarii faptei.
(2) Maximul pedepselor prevazute la alin. (1) se majoreaza cu 3 ani, in cazul in care faptele au fost savarsite in urmatoarele imprejurari:
a) de doua sau mai multe persoane impreuna;
b) de o persoana avand asupra sa o arma sau o substanta narcotica ori paralizanta;
c) in timpul noptii;
d) in padurea situata in arii naturale protejate de interes national.
(3) In cazul in care infractiunile prevazute la alin. (1) au fost savarsite cu stirea sau cu acordul personalului silvic, nivelul minim valoric al prejudiciului pentru calificarea faptei ca infractiune silvica se stabileste la o valoare de 2,5 ori mai mare decat pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior la data constatarii faptei.
(4) Tentativa se pedepseste."
Ultima modificare: Miercuri, 3 Martie 2010
Iuliana Cermak, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autosesizare filipf16 filipf16 poate politia s-a s-e autosesizeze in a controla modul in care se face exploatarea masei lemnoase pe o propietate privata (padure privata) rog referinte legale ... (vezi toată discuția)
Mi-a fost confiscat materialu si am primit amenda pe nedrept, consider eu. NicoMiha NicoMiha VA ROG MULT SA IMI RASPUNDA CINEVA DAK ASI PUTEA SA FAC CEVA SA IL MAI RECUPEREZ... vreu sa povestesc tot ca sa se inteleaga. am o locuinta in localitatea ... (vezi toată discuția)
Contraventii silvice cumulate Mathushalem Mathushalem Buna ziua...Avand in vedere interesul pe care il suscita opiniei publice agresiunile asupra padurii, agravarea tendintelor privind sustragerile de material ... (vezi toată discuția)