Buna seara
Sotul meu a avut un accident rutier anul trecut soldat cu moartea unui om si distrugerea partiala a unui gard.Ne-am inteles cu partile vatamate si dupa un an neau chemat la proces.dupa 2 procese sa dat sentinta de 1 an si 9 luni cu suspendare si 3 ani si 9 luni cum ca nu mai are voie sa faca nimic ca intra la puscarie.dupa sentinta ni sa spus sa ne interesam la o saptamana sa vedem daca ataca parchetul sentinta si la atacat.intrebarea mea este de ce a atacat parchetul sentinta si care pot fi consecintele.Sotul meu nu a consumat alcool.Va multumesc anticipat si astept raspunsurile dumneavoastra
Calea de atac exercitata de catre Parchet poate sa fie intemeiata pe aspecte diverse: cuantum pedeapsa, modalitate de executare, incidente procedurale.
Numai studiul dosarului va poate oferi un raspuns la intrebarea dumneavoastra, studiu pe care il veti face in momentul in care dosarul ajunge la instanta de control.
Referitor la consecinte, este dreptul Parchetului sa exercite calea de atac oferita de catre legiuitor, insa dupa precizarile dumneavoastra si anticipand la ce va ganditi, spun faptul ca nu cred ca se va schimba regimul de executare al pedepsei. Adica nu va face inchisoare, va ramane o pedeapsa cu suspendare.
Buna seara,va multumesc pentru raspuns.Imi spuneati ca nu credeti ca se va schimba pedeapsa dar totusi exista vreo posibilitate de a se schimba si a face inchisoare?tin sa precizez ca nu a mai avut antecedente penale.
Va multumesc
Ca regula, persoanei care exercita calea de atac nu i se poate crea o situatie mai grea, acesta fiind un principiu de drept .Atunci cand procurorul declara calea de atac in defavoarea unei parti, a inculpatului , prin exceptie de la aceasta regula, inculpatului se poate crea o situatie mai grea.
Am sa va raspund din nou, pentru ca m-am ales si cu mesajul sters pentru ca dvs. dublati subiectele iar noi muncim de doua ori sa va raspundem.:angry:
Spuneam ca parchetul poate declara apel atat in defavoarea inculpatului ( de exemplu atunci cand se considera ca pedeapsa aplicata este mult prea mica in raport de fapta savarsita sau cand de exemplu se considera ca in raport de fapta savarsita, era necesara aplicarea unei pedepse cu executare si nu cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei) cat si in favoarea inculpatului-in cazuri destul de rare.
Prin urmare trebuiesc vazute la dosar motivele apelului si formulata apararea in functie de acestea.
Acum sa continui cu raspunsul la a doua intrebare, atunci cand parchetul declara apel, acest poate fi admis sau respins, de cele mai multe ori fiind admis, deci hotararea instantei de fond poate fi desfiintata in tot sau in parte in apel.
Cheltuielile judiciare catre stat nu se platesc in rate.
Angajati avocat.