avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Apelul si recursul obligatorii?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Apelul si recursul obligatorii?

Buna seara,

Cunosc obiceiul impamantenit la noi conform caruia un proces fie el civil sau penal inseamna in majoritatea cazurilor de fapt trei procese: fond, apel si recurs. Intrebarea mea este una simpla, legata de normele procedurale. Daca eu in calitate de inculpat voi fi judecat pe fond impreuna cu mai multe persoane intr-o cauza in care pe langa alte fapte, toti inculpatii sunt acuzati de aderare la grup criminal organizat si daca rezolutia in cazul meu va fi o condamnare cu suspendare, aceasta poate fi considerata definitiva si irevocabila in cazul in care aleg sa nu mai fac apel si recurs? Cum ma va afecta pe mine in mod direct apelul si recursul celorlalte parti in cazul in care procurorul va decide ca strict in cazul meu o condamnare cu executare este suficienta si nu va dori nici el sa faca apel si recurs?
Adica, voi fi tarat prin apel si recurs alaturi de ceilalti inculpati chiar daca eu nu voi face apel si nici procurorul nu va face avand in vedere ca voi fi acceptat sentinta de condamnare cu suspendare?

Deasemenea mai am o curiozitate legata de cutumele juridice romanesti... pentru un procuror, in momentul in care este evaluat profesional, este punctata pozitiv in aceeasi masura o condamnare cu executare ca si o condamnare cu suspendare? Mi-e teama de ambitia profesionala a procurorilor, desi vorbind strict din punctul meu de vedere, atat cat am studiat Codul Penal, ma incadrez din toate punctele de vedere la Art. 81 C.P., am fost cooperant, m-am prezentat singur la Politie, mi-am recunoscut fapta, drept dovada nici nu am fost retinut in arest preventiv alaturi de cativa alti inculpati din dosarul respectiv.
Si alta chestiune pe care as vrea sa o mai stiu este cine propune suspendarea conditionata a executarii pedepsei? Procurorul sau judecatorul? Inteleg faptul ca procurorul propune condamnarea, este logic, insa el propune direct condamnarea cu suspendare, sau judecatorul decide daca respectivei cereri venita din partea procurorului ii va aplica prevederile Art. 81 C.P.?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 17:07, 9 Martie 2012
Apelul si recursul nu sunt obligatorii.

Partea nemultumita poate face apel sau recurs.

In cazul dvs. daca toata lumea este multumita cu sentinta pronuntata la fond, aceasta sentinta va ramane definitiva dupa trecerea termenului de exercitare a caii de atac.

Fiind mai multi inculpati in cauza, atunci, daca dvs. nu exercitati nicio cale de atac (fiind multumit de sentinta de la fond) iar calea de atac exercitata de parchet nu vizeaza persoana dvs, ci ceilalti co-inculpati din dosar, atunci dvs, aveti doar calitatea de intimat.

Sentina va ramane definitiva si se va aplica numa dupa ce se vor judeca toate caile de atac promovate de partile nemultumite din cauza.
Nu ti se poate crea o situatie mai grea in propriul apel sau recurs. Daca parchetul nu face recurs si nici inculpatul sentinta ramane definitiva in ce-l priveste pe acel inculpat. Daca recursul parchetului priveste pe toti inculpatii, poti primi o pedeapsa mai mare .
Avocatul inculpatului cere aplicarea unei pedepse cu suspendare daca sunt indeplinite conditiile.Procurorul propune apolicarea unei pedepse asa cum considera el iar judecatorul ramane in pronuntare urmand a pronunta o sentinta dupa propria lui judecata.
Va multumesc pentru lamuriri.
1. Nu toate hotararile sunt supuse apelului, pt unele infractiuni, sentinta poate fi atacata numai cu recurs. In sistemul nostru, triplul grad de jurisdictie (prima instanta-apel-recurs) a devenit mai mult o exceptie.

2. Daca nu ataca nimeni sentinta atunci aceasta va deveni definitiva. Apelul/recursul celorlalti inculpati nu va poate afecta decat daca obtin o hotarare favorabila, deci in bine. Va poate afecta calea de atac a partii vatamate sau a Parchetului, pe latura penala.

3.
Deasemenea mai am o curiozitate legata de cutumele juridice romanesti... pentru un procuror, in momentul in care este evaluat profesional, este punctata pozitiv in aceeasi masura o condamnare cu executare ca si o condamnare cu suspendare?

Nu exista o astfel de practica. Procurorii nu sunt evaluati sub nicio forma in functie de cate condamnari obtin si ce fel de condamnari. Acestia doar sustin examene pt a promova la o instanta superioara/parchet superior, examene stricte care le evalueaza numai intelectul si materia invatata.

4. Avocatul dvs. va propune o pedeapsa cat mai usoara, asta nu inseamna ca instanta va tine cont de propunerea avocatului pt o pedeapsa cu suspendarea. Judecatorii sunt independenti, hotarasc singuri pedeapa, realitatea este diferita de scenariile din filme.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor va rog! recurs la condamnare se poate ? ati24 ati24 buna ziua am mai scris in acest forum cu acest subiect este vb de o inselaciune de 3000 de euro a 15 persoane cu niste locuinte anl . Acuma am primit ... (vezi toată discuția)
Dupa prima sentinta se poate merge in arest? seymour seymour buna ziua Am o prietena care a comis 3 infractiuni, a fost cercetata penal si peste o luna si putin are primul termen lla tribunal. Nu a fost arestata ... (vezi toată discuția)
Dispozitiv sentinta- art 87 al. 1 din oug.195/2002- recurs? gyulyano18 gyulyano18 Solutie: În temeiul art. 87 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 condamnă pe inculpatul Vâlceanu Iulian - la pedeapsa de 1 an închisoare. În temeiul art. 71 C.p., ... (vezi toată discuția)