avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturile mele legale si la viata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturile mele legale si la viata

......Sunt casatorita de 10 ani,am o fiica de 9 ani.in urma cu 3 ani am cumparat de la parinti sotului meu un teren pe care am construit o casa ,de un an locuim aici la tara.Actele de la casa si certificatul de casatorie sunt tinute de mama sotului meu.anul acesta in septembrie actul de identitate a expirat.adresa pe act fiind cea unde am locuit inainte de casatorie,la parinti.LA politie sa cerut actul de proprietate al casei,dar sotul nu vrea sa mi dea actul si nici certificatul de casatorie,spunandu-mi ca va merge el cu mine sa ma ia in spatiu.
As dori sa stiu daca este necesar sa ma ia in spatiu el [fiind casatoriti de 10 ani legitim]si daca este legal ca mama lui sa-mi tina actele fara sa vrea sa mi le dea.si cum pot face legal sa le iau?????????Mii de multumiri!!!!!!!!
Cel mai recent răspuns: Cosmin-Traian Maglas , Consilier juridic 11:42, 24 Noiembrie 2010
Daca nu doriti sa va complicati mergeti la notar si solicitati un nou set de acte (contractul).
La primarie declarati certificatul de casatorie pierdut si solicitati eliberarea unui duplicat.
In urma obtinerii contractului de la notar mergeti la OCPI si solicitati extras de carte funciara.
Buna ziua !
Din ceea ce ati postat cred ca problema dvs. este cu sotul .... daca acesta afirma ca va ia in spatiu ?!? De altfel nu vad nicio problema in a merge sotul cu dvs. pt a va face actul de identitate ......
In alta ordine de idei , sunteti sigura ca s-au incheiat acte translative de proprietate , ati semnat si dvs. ceva in acest sens ? Daca da puteti solicita copii de pe contractul de vanzare-cumparare respectiv .... De asemenea puteti solicita un duplicat de pe certificatul de casatorie de la primaria locului oficierii acesteia ...
Bafta !
PS Pt ridicarea duplicatului certificatului de casatorie aveti nevoie obligatoriu de act de identitate valabil !!!!!
Ultima modificare: Miercuri, 24 Noiembrie 2010
Adrian Marin, Consilier juridic
Da, problema este sotul.......cand actele de vanzare cumparare s-au semnat nu a fost decat el si parinti lui pe mine nu a vrut sa ma ia pe motiv ca terenul este de la ai lui si eu nu am nici un drept.Asta inseamna ca a avut dreptate,chiar nu am dreptul daca nu sunt trecuta in acte?????Multumrsc!!
"sotul nu vrea sa mi dea actul si nici certificatul de casatorie,spunandu-mi ca va merge el cu mine sa ma ia in spatiu."

Puteti efectua demersurile legale anterior mentionate de catre colegi insa riscati sa aveti neintelegeri cu sotul/soacra...

Puteti evita un conflict cu familia (si eventualele complicatii legale-recititi P.S-ul colegului adrianmarin) daca acceptati, momentan, conditiile impuse de catre sot.

Nu este necesar ca acesta sa va ia in spatiu...decat daca in acte apare, ca titular al dreptului de proprietate, doar acesta.Daca apareti si dvs. este suficient sa se prezinte actul de proprietate.

Ulterior, pentru a intra in posesia unui duplicat/copii de pe act, puteti intreprinde demersurile anterior mentionate de catre colegi.

Edit later:
Bunul este comun, conform disp. art.30 C.fam., fiind dobandit in timpul casatoriei iar teoretic, nu ar trebui ca sotul "sa va ia in spatiu"...
Ultima modificare: Miercuri, 24 Noiembrie 2010
Iuliana Cermak, Avocat
Sunt casatorita de 10 ani,am o fiica de 9 ani.in urma cu 3 ani am cumparat de la parinti sotului meu un teren pe care am construit o casa ,

Codul familiei
Art. 30
Bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sant, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor.
Orice conventie contrara este nula.
Calitatea de bun comun nu trebuie sa fie dovedita.

Adica sunteti coproprietara.
Lasati certificatul de casatorie. Intr-adevar aveti nevoie de act valabil.
Parerea mea:
1.notar---contract de vanzare cumparare
2.OCPI--extras de CF

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire in alta localitate jigan56 jigan56 Am mostenit un apartament in alta localitate decat cea de domociliu. Apartamentul nelocuit al tatalui, care a decedat, iar in ultimii 2 ani a locuit la mine. ... (vezi toată discuția)
Cum obtin un duplicat dupa actul de proprietate ddaria_2008 ddaria_2008 Buna ziua, sunt casatorita si despartita in fapt, am un imobil dar actele au ramas la sot si nu imi pot face buletin de identitate care urmeaza sa expire, nu ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare Sara19t Sara19t Buna ziua, Vreau sa vand un imobil, iar potentialul client doreste copii de pe toate actele de proprietate, cadastru si intabulare, pentru ca notarul sa le ... (vezi toată discuția)