avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legea 221/2009
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legea 221/2009

Buna seara!
Va rog sa-mi dati si mie o indrumare referitor la aplicabiliatea acestei legi. Din cate am aflat Curtea Constitutionala s-a pronuntat la sfarsitul lunii trecute, considerand neconstitutionala ordonanta care limita despagubirile catre fostii detinuti politici la maxim 10.000 euro, dar tot atunci a considerat si art.5 alin 1, lit. a) ca fiind neconstitutional, in principiu motivand ca aceasta lege este o reglementare paralela cu legea 118/1990.
Tatal meu este fost detinut politic cu o condamnare de 5 ani, confiscarea totala a averii, eliberat cu mentiunea de a nu parasi domiciliul 1 an dupa eliberare. Tocmai am apelat la un cabinet de avocatura pentru a depune o plangere in baza legii 221/2009.
Intrebarea mea este: in conditiile discutate de Curtea Constitutionala, are rost sa merg mai departe? Poate tatal meu spera sa aiba castig de cauza in instanta prin solicitarea de daune materiale?
Cel mai recent răspuns: elafinta , utilizator 19:01, 2 Decembrie 2010
Da, cu siguranta veti castiga , ramane de vazut cat ..
Av.Ioana Cazacu Bucuresti
In privinta daunelor materiale (avere confiscata, venituri nerealizate), se poate inca folosi de art.5 alin 1, lit. b) care produce inca efecte, nu a fost declarat neconstitutional.

In privinta daunelor morale, a disparut temeiul din LG 221/2009. Se poate deschide actiune pe dreptul comun dar practica instantelor e neunitara. Daca tatal dvs a decedat, si dumneavoastra o puteti face, insa daunele morale trebuie sa fie ale dumneavoastra, adica sa corespunda faptului ca imaginea / starea psihica au fost afectate de condamnarea abuziva a tatalui. Aveti o speta aici [ link extern ]
Multumesc celor care mi-au raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 221/2009 , oug 62/2010 cipy58 cipy58 [quot]Buna ziua , in luna Iunie 2010 , am introdus actiune pe Lg.221/2009 la Tribunalul Constanta pentru daune morale si recunoasterea caracterului politic al ... (vezi toată discuția)
Speta legea 221/09 MihaiBucur MihaiBucur Eu am formulat actiune cu 4 capete de cerere pe Legea 221: 1) Constatarea caracterului politic al condamnarii autorului meu, care de drept se incadra in ... (vezi toată discuția)
Despagubire pe apartament confiscat coser coser Buna seara, Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez ca sa-mi pot recupera valoarea apartamentului confiscat prin sentinta unui tribunal militar în perioada ... (vezi toată discuția)