Pentru concedierea unui salariat confarm art. 65 alin 1 - Codul muncii am redactat o comunicare , pe care , bineinteles o voi trimite prin posta cu AR salariatului concediat ,in care i se aduce la cunostinta faptul ca urmeaza a i se desfinta postul ocupat in urma hotararii CA si ca are dreptul la preaviaz 20 de zile lucratoare.
Cind urmeaza a i se inregistra decizia de concediere.Dupa expirarea preavizului sau in intervalui celor 20 de zile de preaviz.
Bineinteles ca refuza sa primeasca aceasta comunicare personal , iar la ITM au spus ca trebuie in prealabil facuta aceasta comunicare catre salariat , iar dupa ce am dovada confirmarii primirii ei voi putea inregistra decizia de concediere, preavizul curgand de la data luarii la cunostinta, asta in situatia in care nu isi baga un concediu medical,apoi adersa catre AJOFM prin care se face cunoscut faptul ca se desfinteza un post.
pai decizia se inregistreaza inainte sa o comunicati angajatului. De ce vreti prin posta neaparat si nu o faceti la locul de munca? doar in caz ca refuza sa primeasca comunicarea care se da de obicei impreuna cu decizia ati putea sa le trimitei prin posta cu AR. mare grija la motivatie, concedierea in baza art. 65 alin. 1, trebuie sa fie reala, efectiva si serioasa si in instanta e greu de dovedit lucrul asta daca el o va contesta.
linregistrarea deciziei de concediere la ITM. In situatia unui proces nu doresc sa mi se areaga nulitatea acestei decizii si doresc sa fac lucrurile ca la carte din acest motiv. Salariatul respectiv nu doreste sa plece din unitate , iar unitatea nu are alt post diponibil pentru el.
Codul muncii nu prevede obligativitatea angajatorului de a oferi salariatului alte locuri de muncă vacante din unitate, compatibile cu pregătirea profesională şi capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii, în situaţia concedierii pentru motive care nu ţin de persoana salariatului. Totuşi, instanţele judecătoreşti au apreciat că angajatorul are această obligaţie, în spiritul prevederilor legale pentru protecţia salariaţilor.
Salariaţii concediati pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a somajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de
munca aplicabil.
Decizia de concediere se comunica salariatului în scris şi trebuie sa conţină în mod obligatoriu:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) lista tuturor locurilor de munca disponibile în unitate şi termenul în care salariaţii urmează sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant.
procedura nu este complicata, uite pasii care iti poti urma :
1. temeiul legal al incetarii sau desfacerii contractului indivual de munca, procedura de desfacerea a contractului, cuprinsul deciziei etc. il constituie Codul Muncii
2. primul pas : decizia conducerii societatii privind restructurarea activitatii si desfiintarea unor posturi
2. al doilea pas: notificarea, prin scrisoare cu confirmare de primire pentru angajatii ai caror posturi se desfiinteaza
3. al treilea pas : comunicarea catre angajati ca exista sau nu posturi vacante in societate
4. al patrulea pas : emiterea deciziei de desfacere a contractului de munca
5. emiterea unei adrese catre agentia pentru ocuparea fortei de munca de care apartii prin care le aduci la cunostinta ca celor 2 salariati le-ai desfacut c.i.m. prin desfiintarea posturilor
6. inregistrarea deciziei la itm