avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere-desfiintare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere-desfiintare post

Buna ziua,
Care sunt pasii pe care un angajator trebuie sa ii urmeze pentru a concedia un angajat datorita desfiintarii postului (pe motive economice)?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Isa Radov , Consultant resurse umane 15:43, 7 Ianuarie 2010
In primul rand vorbim de o reorganizare in baza careia au loc desfiintari de posturi/locuri de munca.

Emiteti decizia de concediere in conformitate cu legislatia in vigoare,decizie pe care o inmanati salariatului.Totodata aii eliberati o adeverinta cu stagiul de cotizare necesara inscrierii la somaj si carnetul de munca vizat la ITM.
In primul rand este necesara o decizie a organului de conducer a societatii prin care sa se dispuna restructurarea activitatii si reducerea a X posturi.
Apoi, ptr fiecare salariat ce urmeaza a fi disponibilizat veti intocmi cate un preaviz, in care veti specifica data de incepe a preavizului, data de sfarsit, le veti spune despre cele 20 zile lucratoare in care au dreptul de a lucra 4 ore/zi fara a fi afectate depturile salariale, le veti spune de salariul compensatoriu.

In ultima zi de preaviz veti intocmi deciziile de incetare a CIM ptr fiecare salariat in baza art. 65(1) din Codul muncii pe care veti lua viza ITM. Daca tineti la sediu carnetele de munca atunci veti inchide si carnetele de munca si le veti viza la ITM.

Salariatii trebuie sa primeasca de la angajator urmatoarele acte:
- carnetul de munca inchis si vizat de ITM
- 1 ex decizie de incetare vizata de ITM
- nota de lichidare (daca se practica la dvs)
- adeverinta de somaj (formular-tip incare se inscriu veniturile brute lunare realizate in ultimele 12 luni)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj Dana Salomia Dana Salomia Daca am un om in somaj tehnic, il pot trece in somaj definitiv ? Ce conditii ar trebui sa indeplineasca? Multumesc (vezi toată discuția)
Somaj urtimudo urtimudo Buna ziua, Daca sint somer si ma angajez iar dupa 2 luni sint disponibilizat , primesc in continuare ajutor de somaj ? (vezi toată discuția)
Etape concediere din motive care nu tin de persoana angajatului broscuta21 broscuta21 Buna ziua, Lucrez la o companie care a luat decizia ca din 28 persoane cate suntem, sa dea 4 afara. Intrebarea mea este, care sunt etapele pe care trebuie ... (vezi toată discuția)