1. Daca incheiati un CIM pe perioada determinata (cel mult 12 luni) se suspenda perioada de somaj care se va relua, de unde a ramas, dupa incetarea CIM la termenul pentru care a fost incheiat.
2. Daca incheiati un CIM pe perioada nedeterminata veti putea beneficia de indemnizatie de somaj dupa ce veti face iar 12 luni de cotizare la somaj.
Am si eu nevoie de niste sfaturi urgente. Lucrez in firma sotului meu , suntem amandoi inregistrati ca si salariati la punctul de lucru al firmei. Nu suntem decat noi do anagajati. Acum cateva zile am depus actele la registrul comertului pentru desfiintarea punctului de lucru, pentru ca, pur si simplu nu functiona :(((. Si-acum intrebarile:
1. care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez pentru a ma scoate din Revisal, in conditiile in care eu vreau sa ma bag in somaj. adica mai trebuie ceva de la itm, vreo stampila ceva sau doar umblu in program si gata?
2. Pe sotul meu as vrea sa il scot fara somaj. adica sa demisioneze. Se poate?
3. Ar trebui sa scriu o decizie pentru desfiintarea postului in baza faptului ca de inchide punctul de lucru. In acest caz, cum se completeaza aceasta : dupa ce primesc hotararea judeacatoreasca de desfiintare a punctului de lucru sau o completez de acum ca sa pot merge cu actele in paralel: adica sa pot strange actele pentru somaj in timp ce astept actele de la ONRC?
4. adeverinta de vechime trebuie sa fie vizata si de ITM sau doar o completez eu ca si angajator?
5. Dupa ce scriu aceasta adeverinta, pentru somaj, ce trebuie sa fac mai departe pentru depunerea actelor de somaj
Va rog sa imi raspundeti, sunt deja disperata!!! am o contabila care e paralela cu toate astea si nu pot gasi si eu unele raspunsuri concrete.
1. - Puteti beneficia amandoi de indemnizatie de somaj daca va incetati CIM cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si daca in ultimele 24 de luni aveti 12 luni cotizate la somaj.
- Emiteti o decizie a administratorului prin care se desfiinteaza posturile datorita desfiintarii punctului de lucru.
- Emiteti deciziile de concediere pe care le inregistrati apoi in Revisal.
2. Daca asa doriti sotul poate sa si demisioneze.
3. Adeverinta de vechime nu se vizeaza de ITM.
4. Pentru inregistrarea la Agentia de Somaj aveti nevoie de la angajator de: decizia de incetare a CIM, adeverinta de vechime, adeverinta tip pentru somaj (Anexa 26 - formularul il procurati de la Agentia de Somaj).
5. Pentru a nu gresi ceva luati legatura cu ITM sa va ajute cum sa faceti.
multumesc mult de tot pentru promptitudine. totusi nu stiu daca in deciziile de incetare a CIM trebuie sa specific faptul ca disponibilizez din cauza inchiderii punctului de lucru. In acest caz cred ca ar trebui sa scriu ca in baza hotararii judecatoresti nr....( dupa ce iese de la registrul comertului hotararea) se desfiinteaza postul. sau nu este obligatoriu sa scriu motivul clar atata timp cat scriu ca se dezfiinteaza in baza art 65?.