avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... etape concediere din motive care nu tin de persoana ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

etape concediere din motive care nu tin de persoana angajatului

Buna ziua,

Lucrez la o companie care a luat decizia ca din 28 persoane cate suntem, sa dea 4 afara.
Intrebarea mea este, care sunt etapele pe care trebuie eu, ca reprezentant al angajatorului, sa le urmez, pentru ca oamenii sa poata beneficia de somaj?
Care este primul lucru care trebuie facut, decizia de concediere sau preavizul? Trebuie duse ceva acte la ITM?
Oameniii beneficiaza de salariu compensatoriu?
Va multumesc anticipat!
PS: Am mare nevoie de ajutorul dvs.:((
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:55, 23 Iulie 2010
:(( Codul muncii l-ati citit? Dar CCMUN?
Acolo gasiti tot ce trebuie facut.

Cazul se inscrie la concediere individuala:
1. instiinatrea de preaviz, preaviz = 20 zile lucratoarea in care au dreptul sa vina la servivi 4 ore/zi si sa fie platiti integral
2. decizia de concediere individuala in baza rt 65(1) codul muncii
3. adeverinta pentru somaj (anexa 26, norme lg 76_
4. inmanare carte de munca

alte drepturi banesti:
- acordare 1 salariu compensatoriu cf art 78 CCMUN
- plata concediu de odihna neefectuat

La ITM duceti actele privind incetarea, ca la orice incetare de CIM, nefiind concediere colectiva, nu sunetti obligati sa notificati ITM sau AJOFM
etapele ar fi:
- intocmirea in 2 ex unui preaviz pentru fiecare salariat ce urmeaza a fi concediat in care vor fi stipulate motivele care au generat decizia de concediere, daca societatea are sau nu posibilitatea incadrarii pe alte functii (si presupun ca nu are), data de incepere a preavizului de 20 zile, acordarea unei compensatii in cuantum de cel putin 1 salariu lunar, in afara drepturilor la zi (cf. art. 78 din CCM unic), daca la nivel de societate nu este prevazut altfel in contractul colectiv de munca aplicabil.
atentie, prevederile cuprinse in CCM unic sunt minimale, adica in CCM la nivel de unitate nu puteti sa aveti prevederi sub cele stabilte in CCM unic.
este bine sa le spuneti salriatilor vizati ca pe perioada preavizului de 20 zile pot veni la serviciu numai 4 ore/zi fara a le fi alfectate drepturile salariale.
- intocmiti decizia de concediere cf. art. 65 (1) din codul muncii in ultima zi a preavizului ptr a preintampina o eventuala refacere a ei daca unul dintre salariati a intrat in perioada de preaviz in concediu medical (ceea ce suspenda preavizul). decizia de concediere se incheie in 3 ex, cate unul ptr fiecare parte si unul ptr ITM.
- cu decizia de concediere (3 ex), copie dupa preavizul pe care salariatul a semnat de luare la cunostinta si carnetul de munca inchis cf prevederilor legale veti merge la ITM ptr a obtine viza pe decizie si pe carnet.
- intocmiti ptr fiecare salariat adeverinta de somaj cu veniturile realizate pe ultimele 12 luni.
- intocmiti note de lichidare ptr fiecare.
- cate 1 ex din decizia de concediere, nota de lichidare, adeverinta de somaj precum si carnetul de munca in original se predau fiecarui salariat.

ps: anuntati salariatii vizati ca au termen de 30 zile de la data deciziei de concediere ptr a se inscrie la somaj
Va multumesc tuturor din suflet=D>
Am citit codul muncii, stiam de faptul ca angajatii pot veni doar 4 ore pe zi la serviciu dar nu stiam ce acte trebuiesc intocmite si in ce ordine...inca o data, va multumesc din suflet!!!! Acum trebuie doar sa caut modele de preaviz si decizie:">
Legat de ce a spus doamna clio06: "cu decizia de concediere (3 ex), copie dupa preavizul pe care salariatul a semnat de luare la cunostinta si carnetul de munca inchis cf prevederilor legale veti merge la ITM ptr a obtine viza pe decizie si pe carnet", trebuie sa recunosc ca nu prea am inteles...carnetul de munca daca e la ITM, trebuie sa ma duc sa-l ridic eu? Daca da, cum fac asta? Stiu ca intrebarile mele pot parea puerile pt cineva cu experienta, dar este prima data cand trebuie sa fac acest lucru, si chiar nu am pe nimeni care sa-mi explice...:oops:

Ultima modificare: Joi, 13 August 2009
broscuta21, utilizator
scuze, nu m-am gindit ca aveti carnetele la ITM
in acest caz este datoria inspectorului de munca la care sunteti arondat sa incheie aceste carnete.
aveti grija ca, avand f mult firme si acte si dosare, s-ar putea sa intarzie un pic cu inchiderea lor. rugati-l sa le faca cat mai repede ptr a le putea inmana salariatilor ca acestia sa se incadreze in termenul de 30 zile
clio06 a scris:

scuze, nu m-am gindit ca aveti carnetele la ITM
in acest caz este datoria inspectorului de munca la care sunteti arondat sa incheie aceste carnete.
aveti grija ca, avand f mult firme si acte si dosare, s-ar putea sa intarzie un pic cu inchiderea lor. rugati-l sa le faca cat mai repede ptr a le putea inmana salariatilor ca acestia sa se incadreze in termenul de 30 zile



Asta inseamna ca eu trebuie sa ma duc la ITM cu decizia in 3 exemplare si copia dupa preaviz si restul e treaba celui de la ITM? Decizia de concediere trebuie dusa in acceasi zi in care se intocmeste?
Legat de preaviz, e ok sa-l intocmesc cu data de luni: 17.08.2009 si sa intre in vigoare tot atunci???

PS: Va multumesc pt promptitudine!

Alte discuții în legătură

Concediere disciplinara sau desfiintarea postului crisadi crisadi Buna ziua In urma cu o luna am aflat ca un salariat de-al nostru are firma si presta servicii de mecanizare clientilor cu care noi lucram, dar castigurile si ... (vezi toată discuția)
Concediere-desfiintare post Q&A Q&A Buna ziua, Care sunt pasii pe care un angajator trebuie sa ii urmeze pentru a concedia un angajat datorita desfiintarii postului (pe motive ... (vezi toată discuția)
Acte concediere desfiintare post miha254 miha254 Buna, stie cineva cu certitudine ce documente trebuie sa emita societatea care doreste concedierea unui salariat datorita desfiintarii postului ocupat de ... (vezi toată discuția)