avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale impozit teren
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

impozit teren

Buna ziua!O intrebare: am vandut un teren la pretul 175 euro/mp.Antecontractul a fost semnat in luna decembrie cand pretul la grila era 90 euro/mp.Actele finale le-am semnat pe 28 februarie cand pretul la grila s-a marit la 250 euro/mp.In aceste conditii am platit impozitul la noua valoare(93 milioane lei vechi), desi eu am incasat 175 euro/mp.Diferenta este de vreo 25 milioane lei vechi.Am vreo sansa sa recuperez acesti bani?
Cel mai recent răspuns: gabiliviu , utilizator 13:58, 29 Februarie 2008
Taxele de timbru se calculeaza la valoarea bunului din momentul semnarii contractului de vanzare la notar. Deci nu aveti cum sa recuperati acei bani.
Pai valoarea bunului a fost de 175 euro/mp, nicidecum 250 euro/mp.Daca luam 250 euro/mp era ok.Am platit impozit pe ceva ce eu nu am incasat.
taxele sunt percepute in momentul incheierii contractului autentic pt ca doar de atunci opereaza transferul dreptului de proprietate.
Din pacate legislatia este asa cum este asa ca nu aveti nici o sansa sa recuperati nici un ban.
Potrivit dispozitiilor art.77 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele fizice care realizeaza venituri din transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii, asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii datoreaza impozit pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.

Impozitul pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal se calculeaza si se incaseaza de notarul public inainte de autentificarea actului sau, dupa caz, intocmirea incheierii de finalizare a succesiunii. Impozitul calculat si incasat se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

In cazul in care transferul dreptului de proprietate sau al dezmembramintelor acestuia se realizeaza prin hotarare judecatoreasca sau prin alta procedura, impozitul prevazut se calculeaza si se incaseaza de catre organul fiscal competent. Instantele judecatoresti vor comunica organului fiscal hotararea si documentatia aferenta.

Pentru alte proceduri decat cea notariala si judecatoreasca, contribuabilul are obligatia de a declara venitul obtinut in maximum 10 zile de la data transferului, la organul fiscal competent, in vederea calcularii impozitului. Aceasta reglementare a fost introdusa prin OUG nr. 106/2007 care a modificat, printre altele, si alin. 6 al art. 77 din Codul Fiscal si a intrat in vigoare de la 1 ianurie 2008.

Potrivit art.77 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, in cazul in care, dupa autentificarea actului sau intocmirea incheierii de finalizare in procedura succesorala, constata erori sau omisiuni in calcularea si incasarea impozitului, notarul public comunica organului fiscal competent aceasta situatie, cu motivarea cauzelor care au determinat eroarea sau omisiunea. Organul fiscal competent stabileste impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal datorat si diferenta de impozit de plata si emite o decizie de impunere.
Multumesc la toti pentru promptitudine si amabilitate.Cu alte cuvinte am incasat 70 mii euro, dar am platit impozit pentru 100 mii euro si nu mai pot face nimic, cu toate ca la momentul semnarii precontractului pretul la grila era 36 mii.Diferenta de impozit este vreo 23 milioane pe care i-am bagat statului in buzunar:((.Buna treaba!:((:((

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Onorarii si taxe notariale Virginia Alexandrescu Virginia Alexandrescu daca eu am vandut un imobil cu 50% mai putin din valoarea trecuta in grila notarului de ce trebuie sa platesc taxele conform grilei si nu conform realitatii? ... (vezi toată discuția)
Impozit perceput din vanzare apartament ContSters97877 ContSters97877 Buna ziua, Vreau sa vand apartamentul, cumparat in 1993, si as vrea sa stiu cum se calculeaza impozitul (ca sa fiu sigura ca notarul va ... (vezi toată discuția)
Impozit pe locuinta ticnita ticnita Buna ziua, am o garsoniera pe care am cumparat-o in 2011, pe numele meu, azi incerc s-o vand si sa-mi cumpar un apartament cu o camera. Am auzit ca se plateste ... (vezi toată discuția)