avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Disciplina contractuala - dilema
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Disciplina contractuala - dilema

Din prevederile legii 469/2002 nu reusesc sa-mi dau seama daca aceasta se aplica si contractelor incheiate anterior intrarii ei in vigoare, dar ale caror efecte se produc si dupa aceasta data. In speta, potrivit unui contract incheiat la finele lui 2001, cumparatorul datoreaza penalitati de intarziere, iar vanzatorul l-a actionat in judecata dupa intrarea in vigoare a legii amintite, solicitandu-i penalitati de intarziere care depasesc cu mult soldul. In acest caz, se aplica prevederea art. 4 alin. (3) - totalul penalitatilor pt intarziere in decontare nu poate depasi cuantumul sumei asupra careia sunt calculate, decat daca exista prevedere expresa in acest sens in contract?
Art. 1 alin. (1) - prezenta lege se aplica tuturor contractelor incheiate pentru realizarea actelor de comert de catre agentii economici comercianti....
Art. 12 - contractele incheiate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi de partile contractante cu principalii creditori si societatile bancare finantatoare raman in vigoare, cu respectarea termenelor de plata si a cuantumului sumelor stabilite la data incheierii acestora... deci nu si celelalte contracte?
Ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: Lorena Chirila , Avocat 14:41, 14 Martie 2008
In speta de mai sus nu se aplica:O
Legea civila nu retroactiveaza:))
Da, multumesc, asta stiam si eu!
Dar penalitatile sunt calculate si solicitate dupa intrarea in vigoare a legii, care asa cum prevede art. 1 alin. (1) se aplica tuturor contractelor........
Ultima modificare: Vineri, 29 Februarie 2008
Lorena Chirila, Avocat
Nu conteaza cand au fost calculate penalitatile. Important este ca acest contract nu a fost incheiat sub prerogativele Legii 469/2002:P
Si atunci cum interpretezi prevederile art. 12 ?
Se refera strict la "contractante cu principalii creditori si societatile bancare finantatoare" dar nu spune niciunde ca pentru celelalte contracte se intocmesc acte aditionale sau ca acestea nu mai sunt in vigoare:))

Alte discuții în legătură

Jurnal privind decontarile cu furnizorii ramona2008 ramona2008 Am o rugaminte, imi puteti, va rog, sa imi trimiteti un formular completat de \"Jurnal privind decontarile cu furnizorii\" pe adresa mony_200216@yahoo.com ... (vezi toată discuția)
Abrogarea legii 469/2002 privind disciplina contractuala alina240 alina240 Acum ca s-a abrogat legea 469/2002,mai trebuie sa tinem in continuare un registru scadentar al contractelor? Dar registru scadentar al facturilor? Sau pentru ... (vezi toată discuția)
Penalitati mai mari decat factura elenalu elenalu Poate o institutie publica sa-mi calculeze penalitati care depasesc factura? (vezi toată discuția)