As dori sa imi clarific aspecte legate de incompatibilitatea unui avocat. Intrebarea "intrebatoare" este : poate un avocat sa fie si agent de asigurari?
In contractul de mandat cu agentia de asigurari (care este un SA) este precizat ca activitatea agentului este "intermediere in asigurari" care este definita prin "activitatea de introducere, propunere ori indeplinire a altor activitati preliminarii incheierii contractelor de asigurare sau oferirea de asistenta pentru administrarea ori indeplinirea unor contracte, indeosebi in cazul unor daune".
In statutul profesiei de avocat este prevazut ca motiv de incompatibilitate "fapte personale de comert exercitate cu sau fara autorizatie". Poate fi considerata activitatea de intermediere in asigurari ca fapta personala de comert?
Eu zic ca poate sa fie asociat sau actionar al unei societati care are autorizata activitatea de ,, intermediere in asigurari". Nu poate sa fie administratorul unei astfel de societati, sa detina o PFA sau intreprindere individuala cu aceasta activitate
Cred ca activitatea de agent de asigurari intra in cadrul activitatilor directe de comert. In plus, Legea prin organizarea si exercitarea profesiei de avocat prevede in mod limitativ activitatile compatibile cu meseria de avocat si este destul de explicita in acest caz.