avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Motiv de incomplatibilitate sau nu?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Motiv de incomplatibilitate sau nu?

Buna ziua,

As dori sa imi clarific aspecte legate de incompatibilitatea unui avocat. Intrebarea "intrebatoare" este : poate un avocat sa fie si agent de asigurari?
In contractul de mandat cu agentia de asigurari (care este un SA) este precizat ca activitatea agentului este "intermediere in asigurari" care este definita prin "activitatea de introducere, propunere ori indeplinire a altor activitati preliminarii incheierii contractelor de asigurare sau oferirea de asistenta pentru administrarea ori indeplinirea unor contracte, indeosebi in cazul unor daune".

In statutul profesiei de avocat este prevazut ca motiv de incompatibilitate "fapte personale de comert exercitate cu sau fara autorizatie". Poate fi considerata activitatea de intermediere in asigurari ca fapta personala de comert?
Cel mai recent răspuns: Catalina Cibotariu , Avocat 13:03, 26 Noiembrie 2010
Eu zic ca poate sa fie asociat sau actionar al unei societati care are autorizata activitatea de ,, intermediere in asigurari". Nu poate sa fie administratorul unei astfel de societati, sa detina o PFA sau intreprindere individuala cu aceasta activitate
Problema este ca persoana in cauza nu este asociat, actionar sau administrator. Este un simplu agent care are incheiat un contract de mandat.
Cred ca activitatea de agent de asigurari intra in cadrul activitatilor directe de comert. In plus, Legea prin organizarea si exercitarea profesiei de avocat prevede in mod limitativ activitatile compatibile cu meseria de avocat si este destul de explicita in acest caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa raman intreprindere individuala si sa profesez si ca avocat ? ERMa ERMa [b]Pot sa raman Intreprindere Individuala (activa) si sa profesez si ca avocat daca exclud comertul din obiectul de activitate ?[/b] As ramane cu obiectul ... (vezi toată discuția)
Incompatibilități Eliana Anghel Eliana Anghel Profesia de avocat este incompatibilă cu poziția de agent de asigurări/intermediar în asigurări? Subliniez că agentul în asigurări primește ... (vezi toată discuția)
Consilierul juridic poate fi actionar intr-o societate? mirela07 mirela07 cine ma poate ajuta cu un raspuns? eu nu am gasit nicaieri scriu negru pe alb daca se poate sau nu.este adevarat sunt cateva functii care nu sunt compatibile ... (vezi toată discuția)