avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Dreptul de a face plangere - reclamatie.
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Dreptul de a face plangere - reclamatie.

Buna, spuneti-mi va rog se poate pedepsi faptul ca o anumita persoana fizica a facut plangere la diferite autoritati de stat ca ITM, fisc etc. O buna parte din plangeri erau fondate. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: andrei_coma , utilizator 11:24, 28 Noiembrie 2010
Daca plangerile erau fondate nu vad de ce ar putea fi pedepsite. In cazul in care plangerile sunt nefondate, atunci poate fi tras la raspundere ca denunt calomnios.
Dreptul la petitionare este garantat prin Legea Fundamentala
Daca aspectele sesizate nu corespund realitatii,exista posibilitatea ca partea care apreciaza ca a fost lezata in interesele legitime,are la randul ei dreptul sa formuleze plangere impotriva aceluia care i-a atribuit acuze pe nedrept sa, fara probe temeinice
yamada a scris:

Daca plangerile erau fondate nu vad de ce ar putea fi pedepsite. In cazul in care plangerile sunt nefondate, atunci poate fi tras la raspundere ca denunt calomnios.

Infractiunea de denuntare calominoasa presupune fie invinuirea mincinoasa fie ticluirea de probe mincinoase. Asadar, nu e suficient ca plangerea sau denuntul sa fie neintemeiate ci se cere ca ele sa fie facute mincinos, adica cel care le face sa stie care e adevarul si cu toate acestea sa invinuiasca mincinos pe altul.
Acele petitii au fost fondate, doar una in care petitionarul nu era sigur pe el, a scris cu ,,probabil...,, , ,,cred ca,, ,, se poate ca,, etc.. Dar in aceasta petitie nu era 100% sigur pe el de cele denuntate.
Autoritatea la care s-a facut reclamatia (garda fin.), i-a cerut petitionarului acte doveditoare referitor la reclamatii.
Petitionarul nu are decat niste poze la niste produse care sunt second-hand si crede ca au fost achizitionate fara documente.
Poate sa trimita acele poze ca dovada in petitie? daca cel acuzat da petitionarul in judecata ca foloseste acele poze cu produse?
Ultima modificare: Vineri, 26 Noiembrie 2010
andrei_coma, utilizator
Din relatarile dvs,nu rezulta ca ar exista motiv pentru a formula plangere penala,lipsind elementele componente ale infractiunii de denuntare calomnioasa.

Alte discuții în legătură

Marturie mincinoasa ContSters142651 ContSters142651 Luna trecuta am reclamat postarita de la mine din sat pt nerespectarea programului de lucru, comportament obraznic si amenintari.....Aceasta ca sa se razbune ... (vezi toată discuția)
Denuntare calomnioasa - intrebare Expert Judiciar in Criminalistica si Informatica Expert Judiciar in Criminalistica si Informatica Conform ART. 259 Denunţarea calomnioasă (1) \\\\"Învinuirea mincinoasă făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la săvârşirea unei ... (vezi toată discuția)
Hartuire ContSters265889 ContSters265889 cineva a depus o plangere impotriva mea pt privare de libertate si hartuire.. acuzatii foarte grave nefondate pt care am dovezi contrarii. poate fi aceasta ... (vezi toată discuția)