avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... hartuire
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

hartuire

cineva a depus o plangere impotriva mea pt privare de libertate si hartuire.. acuzatii foarte grave nefondate pt care am dovezi contrarii. poate fi aceasta considerat denunt calomnios?cum este pedepsit? multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters265889 , utilizator 18:01, 26 Septembrie 2012
ART. 259 Denunţarea calomnioasă
(1) Învinuirea mincinoasă făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de către o anume persoană, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani."
(2) Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte,
se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(3) Dacă cel care a săvârşit fapta declară mai înainte de punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de persoana în contra căreia s-a făcut denunţul sau plângerea, ori împotriva căreia s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt mincinoase,
pedeapsa se reduce potrivit art. 76.(circumstanta atenuanta)"

Din ceea ce spuneți D-voastră se pare că ar fi îndeplinite condițiile pentru infracțiunea prev. de art. 259 C. pen. (Denunțarea calomnioasă).

Trebuie să știți cine este acea persoană (deci nu puteți să depunți o plângere pentru denunțare calomnioasă împotriva unei persoane necunoscute) și bineînțeles, trebuie ca plângerea făcută de aceasta să fie mincinoasă.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Septembrie 2012
Patrick_, utilizator
multumesc foarte mult pentru raspuns. insa raman ingrijorata deoarece fratele meu este in cauza.. fosta lui prietena l-a acuzat de acest lucru.a folosit tot felul de excrocherii pana si faptul ca este insarcinata.. ca acesta sa nu rupa relatia si sa o ajute in intocmirea actelor pentru dreptul de munca in germania.dar in momentul cand fratele meu a pus punct relatiei ,individa a amenintat cu sinuciderea.. vrea cu price pret sa se razbune.. eu si sora mea avem dovezi ca ea a locuit de bunavoie cu el.. au fost pana si in vizita impreuna la noi..avem poze cu ei ,eu am cunoscut-o si am tratat-o cu respect fiind prietena fratelui meu.cate despre el nici nu incape vorba de un comportament abuziv fata de ea.. a cheltuit foarte multi bani pentru nevoile ei personale..si era fericit la vestea ca va fi tatic.nimeni nu se astepta la asa ceva.ba mai mult ne deranjeaza faptul ca aceasta ne strica orice reputatie atat la serviciu cat si in comunitate..avem prieteni care pot sa declare ca nu a fost vorba in nici un caz de privare de libertate..este aceasta indeajuns incat fratele meu sa iasa de sub orice acuzare? multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Denuntare calomnioasa elena1elena elena1elena ce masuri se puate lua impotriva unei persoane ca mia facut o denuntie la politie sa investigat a ajuns la procuratura si sa dat NUP.eu la randulñ meu ... (vezi toată discuția)
Denunt calomnios marcica marcica Fiind acuzat de ultraj, prin ordonanta procororului se dispune N.U.P. intrucat fapta nu exista.Termenul de contestatie a reclamantului fiind expirat .Poate fi ... (vezi toată discuția)
Denuntare calomnioasa - intrebare Expert Judiciar in Criminalistica si Informatica Expert Judiciar in Criminalistica si Informatica Conform ART. 259 Denunţarea calomnioasă (1) \\\\"Învinuirea mincinoasă făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la săvârşirea unei ... (vezi toată discuția)