avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... invatamint
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

invatamint

care este modul de decont al cadrelor didactice pt naveta?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:40, 16 Octombrie 2008
Art.104 din Legea nr.128/1997 prevede urmatoarele :
(3) Personalului didactic din unităţile de învăţământ de stat, care nu dispune de locuinţă şi căruia nu i se poate oferi o locuinţă corespunzătoare în localitatea unde are postul, i se vor deconta cheltuielile pe mijloacele de transport în comun, din localitatea de reşedinţă la locul de muncă şi de la locul de muncă în localitatea de reşedinţă. În cazul în care nu există mijloace de transport în comun între localitatea de reşedinţă şi sediul unităţii de învăţământ, urmează a i se deconta contravaloarea a 7,5 l benzină Premium la 100 km parcurşi, dacă transportul se face cu autoturismul proprietate personală. În cazul în care există mijloc de transport în comun, dar personalul didactic preferă să circule cu autoturismul proprietate personală, urmează a se deconta contravaloarea abonamentului lunar pe respectivul mijloc de transport în comun. Atunci când transportul mai multor cadre didactice se face cu un singur autoturism, plata se face numai posesorului autoturismului respectiv. Decontarea sau plata echivalentă costurilor de transport se va efectua de către autorităţile administraţiei publice locale din unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află unitatea de învăţământ la care îşi desfăşoară activitatea cadrul didactic, în urma solicitărilor adresate autorităţilor administraţiei publice locale, astfel:
a) decontarea contravalorii călătoriei pe mijloacele de transport în comun prin depunerea la sfârşitul fiecărei luni de activitate a biletelor de călătorie sau a abonamentului, iar decontarea contravalorii corespunzătoare a 7,5 l benzină Premium la 100 km parcurşi, prin depunerea la sfârşitul fiecărei luni de activitate a documentelor justificative eliberate de unitatea de învăţământ, care certifică efectuarea transportului cu autoturismul proprietate personală;
b) solicitarea contravalorii călătoriei efectuate cu mijloacele de transport în comun sau a contravalorii corespunzătoare a 7,5 l benzină Premium la 100 km parcurşi, pentru cei care-şi asigură transportul cu autoturismul proprietate personală, ca urmare a pontajului zilnic efectuat de conducerea unităţii de învăţământ.
(3 ind.0) Personalul didactic din unităţile de învăţământ de stat din mediul rural, care nu are domiciliul sau reşedinţa în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea, beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport la şi de la locul de muncă, în urma solicitărilor adresate administraţiei locale, astfel:
a) decontarea contravalorii călătoriei pe mijloacele de transport în comun prin depunerea, la sfârşitul fiecărei luni de activitate, a biletelor de călătorie sau a abonamentului;
b) solicitarea contravalorii călătoriei cu mijloacele de transport în comun, ca urmare a pontajului zilnic efectuat de conducerea unităţii de învăţământ.
(3 ind.1) Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ propune, lunar, spre aprobare consiliului local drepturile băneşti aferente personalului didactic care solicită cheltuieli de deplasare.
(4) Instituţiile de învăţământ superior pot asigura, integral sau parţial, din surse proprii, transportul şi cazarea cadrelor didactice care domiciliază în alte localităţi.
__________
Ultima modificare: Duminică, 2 Martie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Referitor la mesajul de mai sus! Primaria nu mai doreste decontarea navetei cadrelor didactice decat pe abonamente. Acest lucru ingradeste mult programul cadrelor didactice ,care ar avea un orar impus de circulatia microbuzului pe care se scot abonamentele.
Nu se mai doreste decontarea navetei pe bilete si nici pe masina personala, deoarece ni s-a motivat faptul ca , citez " CURTEA DE CONTURI nu mai tolereaza acest lucru"
INTREBARE 1: In ce masura CURTEA DE CONTURI are vreun drept sa impuna vreo varianata a decontarii din cele mentionate la punctele a si b a ART 104./DIN LEGEA 128/1997?
INTREBARE 2: Este acest mod de abordare o incalcare a legii decontarii navetei cadrelor didactice?

INTREBARE 3: Ce pot face cadrele in acest sens?
Curtea de Conturi nu are niciun drept sa impuna vreo varianta a decontarii acestor cheltuieli, intrucat modalitatea decontarii este prevazuta de lege. Este posibil ca Curtea de conturi sa fi sugerat o asemenea propunere, dar nu sa impuna o astfel de regula.
Intr-adevar, impunerea unei asemenea reguli constituie o incalcare a Legii nr.128/1997.
Va puteti adresa Inspectoratului Scolar Judetean sau Ministerului Educatiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decontarea transportului catule86 catule86 Buna ziua Sunt informatician la un liceu si nu beneficiez de decontarea transportului, desi sunt cadru didactic auxiliar. Ce pot face daca m-am adresat ... (vezi toată discuția)
Nelamurire privind un conflict de munca pacurariu maria pacurariu maria Buna, Am si eu o rugaminte.........Sunt in litigiu cu angajatorul pentru desfacerea contractului de munca.Am deschis actiune in instanta iar pe 15 dec.avem ... (vezi toată discuția)
Decont bugetari ana500 ana500 Buna seara Am nevoie si eu de putin sprijin in clarificarea unui aspect legat de decontul transportului pentru bugetari. Ma intereseaza actul legislativ ( sau ... (vezi toată discuția)