Eu am Titlul de Propietate eliberat in 1991pentru suprafata de 1 ha (o ruda de-a mea s-a ocupat de obtinerea acestui titlu pentru ca eu nu eram in tara). In timpul colectivizarii s-a dat in folosinta acest teren unei familii care a construit aici o casa. Propietarii casei au decedat si urmasii lor au certificat de mostenitor pe casa si 10 ari. Casa nu mai este locuita de multi ani. Eu vreau sa vind pamintul dar cei care au certificatul de mostenitor pe casa nu doresc acest lucru.
Ce pot sa fac? Se poate intabula tot terenul daca acea casa nu e locuita?
Parerea mea este ca litigiul se poate transa numai in instanta, in sensul de a anula partial titlul de proprietate si de a obliga Comisia locala de aplicare a legii fondului funciar sa va elibereze un alt titlu pentru suprafata pe care o detine proprietarul casei. Exista si varianta unei actiuni in revedndicare, dar trebuie sa stiti exact care sunt actele de proprietate ale celor care detin casa, adica ce acte de proprietate au avut antecesorii lor, in baza a ce au construit, cand, etc.
Se intabuleaza dreptul de proprietate asupra terenului, faptul ca acea casa este locuita sau nu, nu este relevant.
Daca obtineti mai multe iformatii,sau pentru orice alte intrebari suplimentare, va stau la dispozitie.
MUltumesc mult pentru raspuns. Ce presupune actiunea in revendicare?
Casa s-a construit in timpul colectivizarii cind s-au dat parcele de pamint celor ce voiau sa-si faca o casa.
Cum ati semnat procesul-verbal de punere in follosinta daca ati vazut casa pe teren?
A trecut cam multisor...
Mergeti la un avocat cu actele, proprietarii va pot opune uzucapiunea, dv aflati numai daca ei platesc inca impozit pe acea casa.
Daca nu, revendicare in instanta.
E prea mult sa va explicam in ce consta o revendicare... in principiu dv. solicitati acea proprietate. Trebuie vazut daca merge revendicare si nu e actiune in constatare si accesiune. Sau obligarea lor la ridicarea constructiei.
Nu stiu, trebuie vazute actele.
Eu nu iteleg cum i-a fost dat titlu de proprietate pe acel teren. De obicei se da echivalent in alta parte.
Daca proprietarii casei au certificat de mostenitor pe 10 ari, inseamna ca mai exista un titlu de proprietate pe aceasta suprafata.
Sigur se suprapun cei 10 ari?
Nu e neaparat sa existe titlu, acum notarul cere titlu, daca mostenirea e dezbatuta de ani buni ajungea o prezumtie de proprietate: chitanta de mana ceva. Ca la primarie la impozit.
Trebuie sa mearga la un avocat sa vada cum a fost pusa in posesie... sau daac oamenii nu mai stau acolo si nici nu platesc impozit in instanta!
Titlu de proprietate
dncl
Buna ziua!Am primit TP in 1997,in care mi sa trecut un teren pe care am acte vinzare cumparare din 1972! Terenul pe care l-am revendicat de drept in 91 si ... (vezi toată discuția)