avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1029 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... despagubire asigurari accident cu victima
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

despagubire asigurari accident cu victima

Voi incerca sa fiu cat mai explicita pentru ca am o mare durere si o mare nelamurire.
Persoana X a cumparat o masina pentru care a incheiat un act de vanzare-cumparare. In intervalul celor 30 de zile de valabilitate a imprumutat masina lui Y. Acesta din urma a plecat cu inca patu persoane cu masina. Din cauza vitezei pe carosabil ud, a alcoolului, a unei depasiri neregulamentare, a pierdut controlul volanulului si a intrat cu masina intr-un pom, aceasta rupandu-se in doua. In accident a murit unul dintre pasageri iar Y,soferul a suferit vatamari corporale grave.
Am doua intrebari (cu precizarea ca sunt mama pasagerului mort):
- Poate obtine cineva despagubiri de la societatea la care era asigurata masina? In ce conditii?
- Daca cineva dintre cei din masina (ma refer la sofer sau la noi, parintii pasagerului mort) ar obtine despagubiri de la asigurari, proprietarul de drept al masinii ar avea ceva de suferit?
Va multumesc din suflet !
Cel mai recent răspuns: ContSters155821 , utilizator 20:54, 2 Decembrie 2010
Prin asigurarea RCA,victima poate obtine de la asigurator despagubiri materiale si morale.Vinovatul nu are de suferit nimic, daca are asigurare RCA valabila la data accidentului
Daca consumul de alchool e retinut de catre autoritati ca fiind infractiune, atunci asiguratorul va plati despagubirile, insa va recupera de la cond auto vinovat sumele platite ( art.58 L.136/1995).
Stimata Doamna,

Condoleante pentru pierderea fiului dumneavoastra.

In limita informatiilor puse la dispozitie, vom incerca sa raspundem punctual intrebarilor adresate si anume:
1. Despagubiri pentru pierderea fiului dumneavoastra puteti obtine atat dumneavoastra, in calitate de parinti, cat si fratii, surorile, sotia sau copiii victimei, daca acestia exista.
Aceste despagubiri vor fi platite cu conditia sa fie deschis un dosar de dauna la societatea la care era asigurat autovehiculul. Un astfel de dosar de dauna are in general doua componente majore:
- cheltuielile prilejuite de decesul fiului dumneavoastra (transport, inmormantare, piatra funerara, ritualuri religioase etc), toate probate cu documente justificative;
si
- daunele morale pe care toate persoanele enumerate mai sus sunt indreptatite sa le primeasca .

Daca alcoolemia soferului vinovat, in momentul accidentului, a fost mai mare de 0,80 g/l alcool pur in sange, asiguratorul va recupera sumele platite drept despagubiri de la persoana vinovata.

2. Proprietarul de drept al autovehiculului poate suporta consecintele legii daca a incredintat cu stiinta autovehiculul soferului aflat sub influenta bauturilor alcoolice.

In completare, mentionam faptul ca si ceilalti trei pasageri (patru cu fiul dumneavoastra) daca au suferit vatamari corporale, sunt indreptatiti la despagubiri.

Succes!

Insurance Claims Advisers

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire rca in caz de deces marag68 marag68 tatal meu a decedat in urma unui accident auto produs in luna martie a acestui an. Masina a fost condusa de unchiul meu si deoarece avea atat rca cat si casco ... (vezi toată discuția)
Accident cu victime. cum obțin pasagerii despăgubiri și cine le achită? AurelianStudent AurelianStudent Va rog frumos sa imi spuneti cum trebuie procedat in cazul in care victima , pasager, a suferit multiple fracturi deschise in urma unui accident de circulatie ... (vezi toată discuția)
Daune accident rutier marius tu marius tu Bunica mea a fost pasagera intr-un autoturism implicat intr-un accident rutier,iar in urma acestui accident a fost grav ranita, printre care si o fractura de ... (vezi toată discuția)