OUG nr.56/2006 reglementează regimul juridic al contractelor de concesiune de bunuri proprietate publică. Prin urmare, pentru concesionarea bunurilor din domeniul public se aplica procedura stabilita de aceasta ordonanta.
Ok. Asta am inteles . Dar in cazul contractelor de inchiriere de bunuri proprietate publica? Cum se procedeaza? Legea spune ca prin licitatie publica dar care e procedura organizarii licitatiei?
Titularul dreptului de administrare sau de folosinta gratuita, dupa caz, initiaza procedura de inchiriere prin intocmirea referatului de oportunitate si a caietului de sarcini, denumite impreuna documentatia de inchiriere.
Referatul de oportunitate cuprinde, in mod obligatoriu, urmatoarele date :
- descrierea bunului care urmeaza a fi inchiriat;
- motivele de ordin economic si social, dupa caz, care justifica incheierea contractului de inchiriere;
- precizarea expresa a activitatii pentru care se solicita incheierea contractului de inchiriere;
- durata inchirierii;
- nivelul minim al chiriei propuse;
- alte consideratii ce fundamenteaza oportunitatea incheierii contractului de inchiriere;
Caietul de sarcini contine, in mod obligatoriu, urmatoarele :
- datele de identificare ale titularului dreptului de administrare sau de folosinta gratuita;
- descrierea bunului imobil care face obiectul inchirierii;
- conditiile de inchiriere ;
- obiectivele de ordin economic si social, dupa caz, urmarite de titularul dreptului de administrare sau de folosinta gratuita;
- criteriul de selectie utilizat, respectiv pretul ;
- cerinte privind calificarea ofertantilor, respectiv :
- inregistrarea la Oficiul Registrului Comertului;
- cifra de afaceri minima pe anul anterior celui in care se initiaza procedura ;
- cazierul fiscal;
- sa nu se afle in litigiu cu titularul dreptului de administrare sau de folosinta gratuita;
- destinatia bunurilor care fac obiectul inchirierii;
- interdictia subinchirierii sau cesionarii bunului fara acordul titularului dreptului de administrare sau de folosinta gratuita;
- durata inchirierii;
- posibilitatea prelungirii duratei contractului de inchiriere pe baza de act aditional;
- chiria minima;
- clauze referitoare la incetarea contractului;
- cuantumul garantiei de participare – minim 3 chirii lunare;
- facilitati suplimentare ;
- perioada de valabilitate a ofertei;
Referatul de oportunitate si caietul de sarcini intocmite de titularul dreptului de administrare sau de folosinta gratuita in doua exemplare, se inainteaza si se inregistreaza la Directia patrimoniu investitii si achizitii publice administrativ.
Referatul de oportunitate si caietul de sarcini se verifica si se analizeaza de catre comisia constituita in acest scop.
Titularul dreptului de administrare sau de folosinta gratuita are obligatia de a transmite spre publicare, in cel putin un ziar de circulatie nationala, cu cel putin 20 de zile inainte de data fixata pentru organizarea licitatiei, un anunt de participare la licitatie.
Ofertele depuse se analizeaza si se evalueaza de catre o comisie numita in acest scop prin decizie/ hotarare a conducatorului titularului dreptului de administrare sau a titularului dreptului de folosinta gratuita - comisie de evaluare a ofertelor.
Daca pana la expirarea termenului limita de depunere a ofertelor nu se depun cel putin doua oferte, titularul dreptului de administrare sau folosinta gratuita reia procedura de atribuire a contractului de inchiriere de la etapa publicarii anuntului de participare.
In situatia in care, dupa deschiderea ofertelor, nu sunt cel putin doua oferte care indeplinesc cerintele din caietul de sarcini, procedura de licitatie se reia de la etapa publicarii anuntului de participare.
In situatia in care dupa repetarea procedurii de licitatie se prezinta o singura oferta care indeplineste cerintele caietului de sarcini, contractul se atribuie titularului acestei oferte.
In termen de 15 zile de la implinirea termenului de contestare sau de la solutionarea irevocabila a contestatiei, daca o asemenea cale de atac a fost formulata, titularul dreptului de administrare sau de folosinta gratuita are obligatia de a incheia contractul de inchiriere, in forma scrisa, cu ofertantul a carei oferta a fost stabilita ca fiind castigatoare.
Multumsc pentru raspuns. Imi poti spune si actul normativ ?