Domnilor, Doamnelor, Domnisoarelor Avocati , va rog frumos, daca sunteti amabili, raspundeti-mi la o mica intrebare. O persoana a facut o reclamatie denigratoare si plina de neadevaruri , mai ampla --sa zic asa cam un memoriu ---catre autoritatile roman . Aceste presupuse fapte ilegale reclamate pe care eu le-as fi facut ---fiind acuzata de diverse forme de fals, ajungandu-se pana la fapte de natura chiar la limita cu legea ---sau beneficii financiare ilegale reclamate pe care eu le-as fi avut ca urmare a unor nereguli--reclamase c-as fi benificiat de sume de bani din partea autoritatilor locale ca urmare a unor prietenii cu edili locali--- s-au dovedit a fi niste minciuni sfruntate in urma unui control din partea autoritatilor statului. Aceasta reclamatie mi-a adus prejudicii de imagine, mi-a provocat chiar si suferinte emotionale. As intreba in baza carei legi pot actiona in judecata persoana care m-a reclamat dat fiind ca mi-a fost afectat dreptul la imagine publica?
Cred ca denuntare calomnioasa.
Iata textul:
Denuntarea calomnioasa
Învinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plângere, cu privire la savârsirea unei infractiuni de catre o anume persoana, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
Daca cel care a savârsit fapta declara mai înainte de punerea în miscare a actiunii penale fata de persoana în contra careia s-a facut denuntul sau plângerea, ori împotriva careia s-au produs probele, ca denuntul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.