avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... acordare preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

acordare preaviz

am fost concediata prin restructurarea postului.Nu mi s-a acordat preaviz si nici nu mi s-au platit zilele de preaviz. De fapt nu a pomenit nimeni de preaviz, am intrebat eu cand am luat la cunostinta desfacerea CIM dar mi s-a raspuns verbal ca se considera ca l-am luat. Este corect ca instanta sa treaca cu vederea aceasta si sa dispuna doar plata acelor zile fara sa anuleze actul in sine de concediere?
Eu stiam ca mai nou pentru zilele de preaviz cu acordul intreprinderii poti renunta la ele - dar eu nici nu am fost intrebata...
Va rog specificati si suportul legal.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:15, 29 Noiembrie 2010
Buna ziua.
CODUL MUNCII: SECTIUNEA 4
Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului
Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa. (O.U.G. nr. 55/2006)

CODUL MUNCII: SECTIUNEA 6
Dreptul la preaviz
Art. 73. - (1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare.
Ultima modificare: Luni, 29 Noiembrie 2010
Popa Adrian, Contabil
Contractul Colectiv de munca unic la nivel national 2007 - 2010
Art. 74
(.....
(2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.

Prin neacordarea preavizului angajatorul a procedat nelegal ceea ce atrage nelegalitatea deciziei contestate.
Ultima modificare: Luni, 29 Noiembrie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitate suspendata - mamici revenite din cic r111 r111 Am un SRL cu activitate suspendata. Pana la suspendarea activitatii , am avut o salariata care a intrat in concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani. ... (vezi toată discuția)
Concediere ANISOARA GHERGHINA ANISOARA GHERGHINA Care este perioada de preaviz acordata in cazul concedierii pentru motive ce nu tin de persoana salariatului? (vezi toată discuția)
Art 65 alin. 1? helenita helenita Art. 65. [concedierea pentru motive obiective] (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului ... (vezi toată discuția)