avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz in contractul individual de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz in contractul individual de munca

Buna ziua,

Am incheiat un CIM citit in graba acum 6 luni, iar de curand mi s-a oferit un post la o alta companie. Cand am ajuns acasa, am recitit contractul si am realizat ca am un contract in care mi se cer 45 de zile de preaviz in caz de demisie.
Codul Muncii nu ofera o explicatie destul de clara pentru mine in ceea ce priveste legalitatea duratei acestui preaviz, asa ca va rog sa ma sfatuiti ce pot face in acest caz.
Mentionez ca nu am functie de conducere, iar Codul Muncii prevede "maxim 15 zile" pentru persoanele cu functie de executie.
In cazul in care contractul este legal si trebuie sa acord acest preaviz, exista vreo posibilitate sa-l micsorez?

Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:54, 29 Noiembrie 2010
Preavizul este de 15 zile, chiar daca in c.i.m. este prevazut 45 de zile ... Termenele de preaviz de 15, respectiv 30 de zile calendaristice, au caracter imperativ ca durată maximă, ceea ce înseamnă că părţile pot negocia o durată mai mică, dar nu si o durata mai mare.

Conform Contractului Colectiv de Munca la Nivel National, preavizul este de 20 de zile.
In conditiile in care angajatorul nu si-a indeplinit vreo obligatie contractuala, aveti la dispozitie chiar art. 79 alin. (8) din Codul muncii:
8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Ultima modificare: Luni, 29 Noiembrie 2010
Marcel Mihalache, Avocat
Va multumesc foarte mult! Mi-ati fost de mare ajutor!
procmarci a scris:

Conform Contractului Colectiv de Munca la Nivel National, preavizul este de 20 de zile.
....


Termenul de care faceti referire se refera la concediere si nu la demisie si este de 20 de zile lucratoare ...:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act aditional cm morys morys Este posibila si legala modificarea termenului de preaviz in cazul demisiei, de la 15 la 25 zile si de la 30 zile calendaristice la 45 zile lucratoare, ... (vezi toată discuția)
Preaviz in caz de demisie( 15 zile sau 20 zile????) ContSters83331 ContSters83331 Buna ziua! Am si eu o intrebare? Daca atunci cand m-am angajat am semnat in CIM preaviz de 15 zile calendaristice in cazul demisiei, dar intre timp a aparut ... (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz cim vs ccm. ccm nu specifica clar silviu1975 silviu1975 Sunt in situatia de a-mi depune demisia dintr-o functie de conducere. Mentionez ca la angajarea pe functie de executie, In CIM se specifica: \\"... perioada de ... (vezi toată discuția)