Locuiesc de 17 ani la Montreal, Canada si nu mai am nici macar un pasaport romanesc valabil. Nu am renuntat la cetatenia romana si tocmai mi-am obtinut CNP-ul dar inca nu am BI sau CI.
1. Sint fiu unic, iar tata a decedat in urma cu doua luni. Mama, de aproximativ trei ani, are diagnostic de Alzheimer. Acum doua samptamini situatia mamei s-a agravat si a trebuit sa fie mutata la o rezidenta de persoane in virsta. Inca nu i-am obtinut certificatul medical pentru insotitor dar, oricum, am inteles ca ar mai cistiga doar ceva in plus la pensie. Deocamdata din actele medicale reiese ca are Alzheimer pentru ca are deja un ajutor in plus, lunar, la pensie.
In luna martie 2011 voi reveni in tara, pentru trei saptamini. Pot vinde apartamentul in care au stat parintii mei ? Ce trebuie sa fac in cea ce o priveste pe mama, ea fiind deasemeni mostenitoare ?
2. Din partea tatalui meu au ramas citeva terenuri pe linga Bucuresti, extravilan (arabile) dar care niciodata nu au fost trecute pe numele lui, raminind pe numele bunicului meu inca si acum. Pentru aceste terenuri am o intelegere amiabila cu varul meu (fiul fratelui tatalui meu) al carui tata (unchiul meu) e decedat deasemeni. Mama varului meu (matusa mea) traieste inca. Cum pot proceda, impreuna cu varul meu, pentru a legaliza totul. Poate mai conteaza sa spun ca o parte din terenuri au fost folosite an de an, de catre varul meu, o alta parte nu.
3. Anul trecut, tata a vindut masina unui prieten de-al sau (dobindita in timpul casatoriei cu mama) dar nu a facut acte cu cel ce a cumparat-o. Deci legal, masina nu este vinduta, dar banii au trecut de la cumparator la tata. Cum pot aranja si aceasta problema, cit mai amiabil posibil ?
Multumesc anticipat pentru rabdarea si timpul dumneavoastra.
Problemele dvs. sunt destul de complexe si, in opinia mea, nu pot primi o dezlegare pe forum... Banuiesc ca va doriti o rezolvare atat legala, cat si morala a spetei, fiind vorba despre mama dvs.
Teoretic, intreaga problematica ridicata poate primi un raspuns afirmativ.
Practic, insa, trebuie analizate aspecte care nu sunt expuse in mesajul postat de dvs.
1.Trebuie sa dezbateti succesiunea dupa tatal dvs. Aveti grija ca in termen de 6 luni de la data decesului tatalui sa dati o declaratie notariala de acceptare a mostenirii.
2. Apartamentul in cauza era bun comun al parintilor sau numai al unuia dintre ei?
Cat de avansata este afectiunea de care sufera mama dvs.? Se impune efectuarea unei expertize medico-legale pt. a se stabili in ce masura aceasta are discernamantul pastrat (chiar si pentru anumite perioade de timp). Daca raspunsul este afirmativ, exista mai multe variante prin care dvs. sa deveniti proprietarul apartamentului, astfel incat sa-l puteti instraina...
3. Cu privire la terenuri:
Bunicul dvs. a facut cerere de reconstituire a dreptului de proprietate si exista un titlu de proprietate pe numele lui? Sau cererea a fost facuta de catre unchiul/varul dvs.?
4. Cu privire la vanzarea masinii exista un inscris sub semnatura privata, martori?
Cu tot respectul va sfatuiesc sa luati legatura cu un avocat. Mult succes!:luck: